Startsida - Nyheter

Ungern: Massiv protest mot Orbáns ultrahögerpolitik

Det ungerska parlamentet har fattat beslut om en ny lag som tvingar the Central European university (CEU) i Budapest att lägga ner sin verksamhet. Lagförslaget initierades av premiärministern Viktor Orbáns ultranationalistiska högerparti Fidesz, och har mötts av massiva protester.

Enligt arrangörerna gick 80 000 personer ut på gatorna i Budapest för att visa sitt missnöje med den inskränkande politik om Orbán för när det gäller akademiska och mediala fri- och rättigheter. I massdemonstrationen deltog främst studenter som kräver att landets president avvisar lagförslaget och inte godkänner att det verkställas.

Kornel Klopfstein, en av studenterna bakom protesten, säger till Reuters att regeringen vill tysta ner oliktänkande, alla fritänkande oavsett om de är liberaler eller vänster.

Akademiker och 900 universitet i Europa och USA har protesterat mot beslutet eftersom det begränsar förutsättningarna för högre utbildning och forskning i landet.

”Stockholms universitet har, inte minst via Filosofiska institutionen, ett betydande och aktivt samarbete med CEU. När internationella partneruniversitet, som CEU, hotas av inskränkningar, eller som nu till och med aktivt av nedläggning, är det vår skyldighet att stå upp för den akademiska friheten och akademins kärnvärden: yttrandefrihet, fri högre utbildning och forskningens frihet. Tillsammans med våra många kollegor internationellt hoppas vi nu på en omprövning från den ungerska regeringen av detta ogrundade beslut”, skriver Astrid Söderbergh Widding, Stockholms universitets rektor på sin rektorsblogg.

CEU, finansieras av den USA-baserade finansmannen George Soros.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV