Startsida - Nyheter

Topolansky efterträder korrupt vicepresident i Uruguay

Under José Pepe Mujicas regering var Lucia Topolansky landets första dam och senator, hon gifte sig med Mujica när de frigavs efter 13 års fängelse. I fängelset var Topolansky en av de ledande gestalterna, det var till henne som militärerna vände sig när de ville prata med de politiska fångarna. Hon kom från en överklassfamilj och talade flytande engelska och franska, hade gått i en exklusiv klosterskola och läste till arkitekt. Att hon hade svikit sin klass och gått med i Tupamaros förvånade många.

Topolansky anklagades av regimen för mord och stöld och sågs av militärerna som en av de mest hårdföra i gerillan. Som gift med José Mujica blev hon mycket känd men hon påpekade noga att de var olika, hon arbetade på senaten och blev uppskattad för sin stora arbetsförmåga och politiska kunnande. Men hon har hårda nypor och anses fortfarande vara marxist, trots att hon är försiktig med att säga det offentligt.

Topolansky kom till senaten och till makten via Tupamaros, den gamla gerillan som numera är ett politiskt parti och som är den fraktion inom Frente amplios som får flest röster. Paradoxalt nog stöder de flesta ungdomar Tupamaros, de röstar för myter och hjältar, för dem står Mujica och Lucia Topolansky för en livstil, för en övertygelse.

Att paret lever som de lär, fattigt och enkelt, gör dem legendariska. Mujica och Topolansy tjänar ihop två stora inkomster, som doneras nästan helt till sociala projekt.

Nu efterträder hon vicepresidenten Raul Sendic, som avgick i helgen. Sendic är son till advokaten Raul Fernando Sendic som tillsammans med bland andra José Mujica grundade Tupamarosgerillan, den väpnade rörelse som krossades av militärerna på 70-talet. Tupamaros är numera ett politiskt parti inom koalitionen Breda fronten, Frente amplio.

Raul Sendics saga slutade olyckligt. Han växte upp på Kuba, hans far togs som gisslan av den uruguayanska diktaturen, behandlades som ett djur, skadat och blodigt, hungrigt och törstigt. Han levde under sådana villkor i 13 år. Som ung advokat åkte han upp till norra Uruguay där sockerrörsarbetare levde i misär och hjälpte dem att bilda en fackförening och kräva sina rättigheter.

Han blev besviken på jordägarnas okänslighet och bildade tillsammans med andra en gerillagrupp, världens första stadsgerilla, som inspirerat grupper som Baader Meinhof och Röda brigaderna. Men i början var det en gerilla som stal pengar och mat från dyra varuhus och delade ut bland de fattiga. De kallades för ”Robin Hoods gerilla”.

1971 kidnappade de den amerikanske FBI-tjänstemannen Dan Mitrione, som lärde ut tortyrteknik till uruguayanska poliser. Polisen tränade förhörsteknik och elektriska chocker på hemlösa. En av dem överlevde behandlingen och avslöjade Mitrione. Tupamaros gerillan tog honom till fånga och försökte förhandla med den amerikanska regeringen. Men amerikanerna ansåg att Mitrione redan var förlorad och vägrade att lösa ut honom. Efter långa överläggningar blev Mitrione dömd till döden och avrättad av ”folkets domstol”.

Raul Sendics far anklagades av både USA:s och Uruguays regeringar för att vara den som stod bakom avrättningen. Han tillfångatogs 1972 och frigavs 1985 när den uruguayanska diktaturen var över. Hans son, Raul Sendics, var 23 år när han återsåg sin far.

   

Raul Sendic senior dog i Paris 1989, bara fyra år efter sin frigivning. Hans son blev snart vänsterpolitikernas och folkets favorit, han kom in i riksdagen och blev generaldirektör för landets oljemonopol, Ancap, som styr och reglerar Uruguays bensinmarknad.

  

För två år sedan blev han utsedd till vicepresident av Tabare Vazquez, som är Uruguays president, för andra gången. Undersökande journalister och åklagarmyndigheter började undersöka Sendic juniors tid som generaldirektör för Ancap och hittade många felaktigheter. Överdrivna traktamentesbetalningar, användning av myndighetens betalkort för privata räkningar och en icke existerande forskartitel i genetik. Han förklarade att han studerade på Kuba i flera år men skrev aldrig någon avhandling och saknar därefter ett slutbetyg och kan egentligen inte kalla sig licenciat.

Sendics familj har ofta jämförts med Kennedyklanen och nu försöker analytikerna se vilka fel Raul Sendic begått. Han säger sig vara oskyldig till brott men har inte kunnat ge några tillfredställande förklaringar till hur myndighetens betalkort använts och med vilka kriterier.

Vänsterkoalitionen Breda fronten grundades 1971 och har haft makten i Uruguay i tolv år. Det återstår tre år av mandattiden för koalitionen, som samlar alla partier inom vänster, från Kommunistpartiet till trotskisterna, anarkister och Tupamaros. Deras motto är en ny etik som skiljer dem från landets traditionella borgerliga partier, som mer eller mindre haft makten i landet sedan 1830, när Uruguay grundades.

Att Sendic inte kunde leva upp till den höga etiska ribban som Frente Amplio förespråkar har kostat honom hans politiska karriär och många ser honom som förbrukad.

Nu återstår det att se om Lucia Topolansky, en gammal gerillakämpe, som tillsammans med sin make JosÉ Mujica lever ett enkelt och fattigt liv utanför Montevideo, kan återställa folkets förtroende för Frente Amplio.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV