Startsida - Nyheter

Uruguay: Första privata fängelset öppnar i Uruguay

Ett nytt fängelset ska öppnas i Montevideo inom kort. Det som skiljer detta fängelse från andra, och som oroar jurister och människorättsaktivister, är att det är Uruguays första privatägda. Ana Valdés kommenterar.

Ett stort nytt fängelse kommer att öppnas om två månader i Montevideo. Det ska rymma 1 960 fångar och kommer att ligga i närheten av det ökända fängelse som vi kvinnliga politiska fångar invigde 1973.

Trots ihärdiga försök från fångarnas förening har regeringen aldrig gått med på att förvandla detta fängelse till en minnesplats. Ett av Uruguays gamla fängelser, Punta Carretas, är i dag ett exklusivt shoppingcenter. Det var därifrån den tidigare presidenten José Alberto Mujica och 107 av hans kamrater flydde genom en 45 meter lång tunnel den 6 september 1971. Flykten gav Uruguay ett rekord i Guiness rekordbok, som den största flykten ur ett högsäkerhetsfängelse. Många av mina vänner som tidigare satt i fängelse där vägrar att sätta sin fot i detta fashionabla shoppingcenter.

Det nya fängelset i Punta Rieles kommer inte att ta emot politiska fångar utan ”vanliga” fångar, det vill säga tjuvar, mördare – brottslingar av olika slag. Fängelset är det första privatägda i landet och det oroar jurister och människorättsaktivister.

Staten kommer att betala en summa varje dag till det privata företag som både byggde och kommer att förvalta fängelset. Varje fånge kommer att kosta kring 25 dollar per dag och i detta ingår mat, lakan, handdukar, sjukvård och olika aktiviteter såsom teater, motion, utbildning och underhållning. Det kommer att finnas kurser för de som inte avslutat skolan och fångarna ska arbeta och träna sig för ett liv i frihet.

Fångarna kommer att bevakas via avancerad teknisk utrustning, digitala scanners kommer att mäta deras blodtryck varje dag och utifrån aktuella värden kommer deras diet att anpassas.
Två gånger i veckan blir det fisk på menyn och några fångar har redan sagt att de aldrig ätit fisk och inte kommer att acceptera det. De menar att det inte är tillräckligt mättande, utan att de helst vill ha grytor eller stuvningar.

Den övervakande fängelseregimen, som den franske filosofen Michel Focault beskrev i idén om ”panoptism”, byggs utifrån hårda krav. Det spanska inrikesdepartementet kommer att hjälpa till med bevakning och ett internationellt börsnoterat företag har redan sålt aktier för projektet.

Uruguay har, trots sin ringa storlek, fängelser som är kraftigt överbefolkade och både FN och andra organisationer har krävt att Uruguay ska åtgärda detta och garantera fångarna rimliga levnadsvillkor och rehabilitering.

Återfallsfrekvensen är hög och unga brottslingar förvandlas till hårdhudade kriminella utan möjligheter till ett normalt liv utanför fängelsemurarna.

I Uruguay har samtliga människorättsorganisationer uttalat sig kritiskt mot projektet som går ut på att ta bort ansvaret för fångarna och deras framtid från staten. Men de befarar att dessa privata fängelser är här för att stanna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV