Startsida - Nyheter

USA: Övergreppsdömde Brock Turner vill ha ny rättegång

Den före detta simmaren Brock Turners advokater lämnade i fredags in en begäran om att domen ska rivas upp och menade att deras klient inte fått en rättvis rättegång, och kräver nu en ny rättegång. I kravet på ny rättegång skjuter hans advokater in sig på att åklagarsidan i rättegången talade om att övergreppet skulle ägt rum bakom en sopcontainer men att kvinnan i själva verket hittats på en öppen plats. Turners advokater hävdar att talet om en sopcontainer inneburit att Turner fick juryn emot sig, rapporterar CNN. Turners advokater anser att inget brott begåtts av Turner:

– Det hände men det var inte i närheten av att vara ett brott, säger advokaten John Tompkins.

Brock Turner togs på bar gärning av två vittnen på cykel när han våldförde sig på den medvetslösa kvinnan. Han försökte fly men de två cyklisterna följde efter och kunde övermanna honom i väntan på polis. Turner dömdes för tre brott, men bara till sex månaders fängelse trots att maxstraffet för brotten var 14 år. Domaren i fallet, Aaron Persky motiverade det låga straffet med att Turner var ung och ostraffad, samt att ”ett fängelsestraff skulle påverka honom kraftigt”. Persky har kritiserats för det låga straffet, många kritiker anser att Turners vita hudfärg har spelat in, och det pågår fortfarande en namninsamling för att Perskys domartjänst ska återtas.

Det var i mars 2016 som Turner dömdes för att den 18 jaunuari 2015 ha begått sexuella övergrepp på en medvetslös kvinna utanför en bostad för studenter vid Stanford university i Kalifornien. Som en del av straffet måste Turner nu registrera sig som en sexualförbrytare livet ut.

– Turner fick en rättvis rättegång och dömdes rättvist, menar åklagaren i fallet Jeff Rosen i en kommentar till NBC.


Många delade med sig av liknande erfarenheter

I samband med rättegången läste kvinnan som utsattes för Turners övergrepp, i media kallad ”Emily Doe”, upp ett brev som spreds snabbt över nätet och som publicerades i sin helhet i Buzzfeed. Inom bara några dagar hade sidan besökts över elva miljoner gånger. Liksom i #metoo-rörelsen var det många som inspirerades av kvinnans brev och som efter att ha läst det själva delade med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp de blivit utsatta för.

I brevet skrev Emily Doe bland annat: ”Efter att ha läst den åtalades rapport är jag olyckligtvis mycket besviken och känner att han har misslyckats med att visa ärlig ånger eller ansvar för sitt handlande. Jag respekterade hans rätt till en rättegång till fullo, men även efter att tolv jurymedlemmar enhälligt dömde honom för tre fall av allvarliga brott så har han bara erkänt att han druckit alkohol. Någon som inte kan ta fullt ansvar för sina handlingar förtjänar inte ett mildrat straff. Det är djupt kränkande att han försöker urholka våldtäkt genom en antydning om ”promiskuitet”. Definitionsmässigt är våldtäkt inte frånvaron av promiskuitet, våldtäkt är frånvaron av samtycke, och det stör mig djupt att han inte ens kan se skillnaden.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV