Startsida - Nyheter

Historiskt avtal möjliggör VM-spel för USA:s hockeylandslag

Natten mellan tisdag och onsdag nåddes ett avtal mellan USA Hockey och landslagsspelarna som i kampen för rättvisa villkor hotat med att bojkotta VM. Ett fyra-årigt avtal ger nu ersättning till spelarna även utanför den 6 månader långa OS-perioden.

– Det är historiskt, det är nytt och annorlunda och spelarna är nöjda, sade John Langel, spelarnas advokat, rapporterar The Guardian.

– Vår sport är den stora vinnaren i dag. Vi stod upp för vad vi ansåg var rätt och ledningen för USA Hockey lyssnade. I slutändan gick båda sidor samman. Jag är stolt över mina lagkamrater och kan inte nog tacka alla som stödde oss. Nu är det dags att vända blad. Vi kan inte vänta på att få spela i världsmästerskapen senare i veckan inför våra supportrar när vi försöker försvara vår guldmedalj, sade lagkaptenen Meghan Duggan.

Innan hotet om bojkott som spelarna gick ut med den 15 mars hade förhandlingar om löner och jämlikt stöd förts i över ett år. Förutom löneöverenskommelsen ingå bildandet av en referensgrupp för elitsatsning med nuvarande och tidigare spelare, liknande en som Hockey Canada har haft under en tid.

Spelarfack från fler idrottsligor, 16 senatorer och hockeyspelare på herrsidan uttryckte sitt stöd medan konflikten pågick. Bland annat övervägde herrarna en solidaritetsbojkott om ett avtal inte hade kunnat nås.

Ordföranden för USA Hockey är också nöjd med kompromissen som nåtts i sista stund, och säger i ett uttalande att parterna nu kan gå framåt tillsammans i förvissningen att dagen då avtalets tecknades kommer att vara en av de mest positiva i USA-hockeyns historia.

Damkronorna är imponerade över hur USA-spelarna hållit ihop för att nå sitt mål. Att de lyckats betyder mycket säger Fanny Rask till SVT Sport:

– Det visar att vi har en slagkraft och kan få igenom. Det kan betyda jättemycket, framför allt för framtidens flickor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV