Startsida - Nyheter

Utvisades från Sverige – dog i terrordåd i Kabul

En ung person som tvångsutvisats till Afghanistan den 30 maj uppges ha dödats i en terrorattack i Kabul, berättar den medborgarfinansierade reportagesajten Blank spot project.

En tjänsteman i Afghanistan ska ha hittat och identifierat kroppen, och kontaktat den dödes bror, som är kvar i Sverige.

– Snart ska jag också utvisas, berättar brodern.

De båda bröderna är födda i Afghanistan men uppvuxna illegalt i Iran, dit de tvingats fly på grund av en släktfejd. När de flydde från Iran kom de ifrån varandra och en hamnade i Malmö, den andra i Göteborg. Därför har de inte kunnat träffa varandra så ofta.

De hade förväntat sig få asyl på grund av att de var unga och inte uppvuxna i Afghanistan, men nu väntar även storebrodern på att sättas på ett plan till Kabul, rapporterar Blank spot project.

– Jag har överklagat, men det ser mörkt ut, jag har ingen kontakt med mina föräldrar som är i Iran och nu är den jag kände i Afghanistan. Min bror. Nu är han död.

Dödsfallet tas upp av läkaren Ingrid Eckerman i en uppdatering av nätverket #Vistårinteut namninsamling för en amnesti för de unga ensamutvisade. Hon uppmärksammar bland annat ett fall där en tvångsdeporterad tagits mer eller mindre direkt från en psykklinik till flygplanet och startar nu gruppen Läkare mot utvisningarna, i syfte att diskutera läkares medverkan i asylärenden och som ytterligare ett led i nätverkets mobilisering.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV