Startsida - Nyheter

Utvisning av 200 asylsökande flickor stoppas, tillfälligt

Ett par hundra flickor som har genomgått medicinsk åldersbedömning kommer att få vänta tills början av 2018 innan beslut kan fattas i deras ärenden, meddelade Migrationsverket på torsdagen. Den medicinska åldersbedömning har mött stark kritik från bland andra tre ledande rättsläkare och professorer.

Runt 200 asylsökande flickor berörs av Migrationsverkets beslutsstopp.

– Vårt beslut sker som ett led i RMV:s beslut att pausa de medicinska åldersbedömningarna som gäller flickor. Vetenskapliga rön kan förändras och vi måste vara lyhörda för när RMV anser att det kan finnas skäl att närmare granska metoderna, säger Daniel Salehi, processledare vid Migrationsverket.

Men någon garanti för att de 200 flickorna får stanna är beslutsstoppet inte: ”När det gäller ärenden där det finns ett beslut om utvisning eller avvisning som vunnit laga kraft, bedömer Migrationsverket att RMV:s översyn för närvarande inte är grund för att fatta beslut om en generell inhibition, det vill säga att samtliga sådana ärenden vilandeförklaras.”

Detta innebär att Migrationsverket i avvaktan på RMV:s ställningstagande kommer fortsätta att utreda ärenden om ålder som avser flickor och även skicka beställningar till RMV enligt fastslagna rutiner, meddelar myndigheten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV