Startsida - Nyheter

Våldtäktsbegreppet kvar i nya lagförslaget om sexualbrott

Med nya förslaget till sexualbrottslagstiftning vill statsminister Stefan Löfven sända ett tydligt budskap om sex: ”Är det inte frivilligt så är det olagligt.”

Det var vid en pressträff på söndagen som Löfven tillsammans med vice statsminister Isabella Löwin (MP) och justitieminister Morgan Johansson (S) presenterade förslaget.

I enlighet med utredningsförslaget blir det enligt regeringens proposition förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen sagt ja eller aktivt visar att den vill delta. Enligt nuvarande lagstiftning måste förövaren har använt sig av våld eller hot, eller utnyttjat offrets särskilt utsatta situation, för att kunna dömas.

Två nya brottsrubriceringar införs, oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp, och påföljden för dessa brott blir högst fyra år. Samtidigt höjs minimistraffet grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn från fängelse i fyra år till fängelse i fem år. Och när det gäller brott mot barn ska det bli svårare för förövaren att hänvisa till att offret rent fysiskt sett äldre ut.

När en förundersökning om sexualbrott inleds ska en anmälan om målsägandebiträde göras omedelbart, så att brottsoffret ges stöd tidigare i rättsprocessen. Regeringen avsätter också resurser för att informera om sexualbrottslagstiftningen på myndigheter och domstolar, men också i skolan.

Den nya lagstiftningen har stöd i riksdagen och föreslås träda i kraft 1 juli 2018.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV