Startsida - Nyheter

Växande krav på stöd till homo- och bisexuella i Tjetjenien

På söndagen samlades ett par hundra kända och okända hbtq-aktivister utanför ryska ambassaden i en manifestation mot förföljelserna av homo- och bisexuella i Tjetjenien.
– Det handlar om systematisk utrensning av män som uppfattas vara homo-eller bisexuella, säger Magnus Kolsjö, vice ordförande i RFSL och en av demonstrationens arrangörer.

På en liten gräsplätt bredvid det svarta järnstaketet med gyllene knoppar som inramar ryska ambassaden i Stockholm, samlades manifestationens deltagare framför en provisoriskt uppställd scen. I publikhavet syntes regnbågsflaggor vaja och plakat med budskap som ”Stop killing us” hölls upp.

Magnus Kolsjö ställde sig framför en av de två mikrofonerna på scenen och höll brandtal om vikten av att sätta press på den ryska federationen att utreda vad som sker och passade samtidigt på att ge ledande svenska politiker en känga för att vara tysta i frågan.

– Jag undrar var partiledarna är i denna fråga och var är statsministern? Varför är de så tysta när det pågår en systematisk utrensning av homo-och bisexuella i vårt grannland? Det behövs mer påtryckningar på Ryssland men Sverige behöver också erbjuda skydd åt de människor som flyr undan utrensningarna.

Uttalandet möttes med en spontan applåd från åhörarna. Kolsjö menade vidare att Sverige, likt några andra EU-länder redan gjort, behöver erbjuda skyddsvisum åt de som måste fly, och en laglig, säker väg till Europa.

– Den här systematiska utrensningen är en exeptionell situation och det kräver exeptionella åtgärder, slog Kolsjö fast.

Även artisten och ambassadören för Regnbågsfonden Jonas Gardell och RFSL ungdoms ordförande Frank Berglund var på plats och höll brandtal. Gardell påminde om att hbtq-aktivister i Ryssland, till skillnad från hur det oftast ser ut i Sverige, riskerar livet för sitt engagemang:

– När vi i Regnbågsfonden startade en insamling för att stötta de förföljda i Tjetjenien blev vi uppmanade att inte nämna namnet på en enda aktivist eller organisation, varken i Tjetjenien eller i Moskva. Sådan är säkerhetsrisken att varje människa som nämns riskerar livet. Hbtq-personer har i Sverige, Skandinavien, i stora delar av Europa och Amerika fått rättigheter och skydd på ett sätt vi bara kunnat drömma om. Men i all denna frihet finns också en fara, den att vi nöjer oss. Att vi skapar ett ”hbtq-Schengen” där vi kan gifta oss, gå i parader, vifta med regnbågsflaggor och studera queerteori. Medan det i stora delar av omvärlden, i Afrika, Mellanöstern, Östeuropa och de länder som utgjorde forna Sovjetunionen blir allt farligare att vara homo, bi och trans.

Långt bort och mycket nära

Därför måste vi som kan fortsätta kampen, poängterade Gardell. Frank Berglunds budskap var att brott mot hbtq-personer på en plats är ett brott mot hbtq-personer överallt.

– Det är så hatbrott fungerar, det känns långt bort och ändå så nära. Vi alla kan känna igen känslan att aldrig vara helt accepterade och välkomna i en heteronormativ värld. Vi vet att ”det hade kunnat vara jag om inte jag hade fötts här, om inte jag lyckats ta mig hit, om inte hbtq-aktivister före mig lyckats driva igenom stora segrar här”.

Berglund, i likhet med Kolsjö, menade att svenska politiker behöver förstå den särskilda utsattheten hbtq-flyktingar befinner sig i och att det måste skapas legala vägar till Sverige och Europa.

Den korta men kärnfulla manifestationen avslutades efter en knapp timma med en uppmaning till deltagarna att, av säkerhetsskäl, inte lämna platsen utan sällskap.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV