Startsida - Nyheter

45 000 såg Chelsea vinna engelska cupfinalen

Chelsea vann i lördags den engelska cupfinalen mot Arsenal inför en rekordstor publik på drygt 45 000 personer. Ramona Bachmann, som tidigare spelade för Rosengård, gjorde två av Chelseas mål. Fram till knappa 20 minuter återstod av matchen fick Hedvig Lindahl hålla nollan i målet för Chelsea, därefter reducerade Arsenals Vivianne Miedema till 2-1. Men kort därefter gjorde Fran Kirby 3-1 till Chelsea vilket också blev slutresultatet.

Matchen spelades på Wembley för fjärde året i rad och var en repris på förra årets final, som vanns av Arsenal. Förutom Lindahl spelar även de svenska landslagsspelarna Magdalena Eriksson och Jonna Andersson i Chelsea.

– Så lycklig över att vinna en titel med det här gänget, skriver Hedvig Lindahl på Facebook som varit med laget sedan 2014 och nu har tagit sin andra FA-titel.


Närmar sig tidigare glansdagar

45 423 hade köpt biljetter till finalen vilket är rekordsiffror som närmar sig de siffror damfotbollen lockade i början på 1900-talet England. Då, under första världskriget när kvinnor i allt större utsträckning började jobba, blev det populärt att spela fotboll under lunchrasterna. Lag som Dick, Kerr Ladies bildades på en ammunitionsfabrik. De drog snabbt till sig stora åskådarskaror inte minst då de ofta spelade för välgörenhet. 1920 spelade de inför hela 53 000 åskådare.

Länge var damfotbollen svag i Storbritannien men har de senaste åren utvecklats kraftigt både på klubbnivå och landslagsnivå. Intresset fick ett stort uppsving när England i VM i Kanada 2015 tog en tredjeplats. Den skada som damfotbollen tog av att det engelska fotbollsförbundet Football association 1921 förbjöd sina klubbar att upplåta sina planer till damlag ser ut att hålla på att repareras. Förbudet var en följd av irritation över att damfotbollen, utsatte herrfotbollen för konkurrens och motiverades med att fotboll är ”olämpligt för kvinnor och bör inte uppmuntras”. Förbudet kvarstod till 1971. Men lag som Dick, Kerr ladies fortsatte att spela till 1965.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV