Idrottsprofiler riktar i ett öppet brev skarp kritik mot Internationella friidrottsförbundet för beslutet att tvinga kvinnor med naturligt höga testosteronhalter att medicineras för att delta i vissa löpdistanser. Förbundet anser att det handlar om ”rättvisa tävlingsförutsättningar” men kritiker menar att regleringen är slumpmässig, diskriminerande och integritetskränkande.
Tennislegendaren Billie Jean King, den tidigare fotbollsstjärnan Abby Wambach och OS-guldmedaljören i ishockey, Meghan Duggan, från USA är tre av 60 idrottsprofiler som skrivit under ett öppet brev genom Athlete ally med krav på att Internationell friidrottsförbundet (IAAF) drar tillbaka ett kontroversiellt beslut. Enligt IAAF:s förslag ska kvinnor med högt naturligt testosteron tvingas medicineras för att få tävla inom fyra distanser i löpning.
I brevet skriver idrottsprofilerna att de är djupt bekymrade över IAAF:s beslut eftersom de anser att det diskriminerar kvinnor har naturligt förhöjda testosteronhalter i och med de avkrävs medicinering för att tävla i sin idrott: ”Ingen kvinna ska vara tvungen att ändra sin kropp för att få tävla i damidrott. Regleringen fortsätter med den integritetskränkande övervakningen och bedömandet av kvinnors kroppar som länge har varit en skamfläck inom damidrotten”, skriver de bland annat.
En av undertecknarna är den indiska sprintlöparen Dutee Chand som inte kommer att drabbas av de nya reglerna eftersom de inte inbegriper hennes distans som är hundra meter, men som tidigare har fått sina testosteronnivåer ifrågasatta. Hon har drivit ett rättsfall mot IAAF:s regelverk om hyperandrogenism bland kvinnor och fick rätt i Idrottens skiljedomstol (CAS), som 2015 suspenderade IAAF:s regelverk och gav förbundet två år på sig att bevisa testosteronnivåernas betydelse för prestation, vilket IAAF nu anser att de gjort. I brevet säger hon:
– Jag vill inte se någon annan gå igenom processen jag var tvungen att gå igenom eller att bli granskad på det sättet som jag blev. Mina tankar går till alla kvinnor som blir utsatta genom den nya regleringen.
Många värden på spel
Undertecknarna skriver att idrotten har en möjlighet att ”förändra världen när den välkomnar och stärker människor. Vad som står på spel här är mer än rätten att delta i en idrott. Kvinnors kroppar, deras välmående, deras möjlighet att tjäna sitt levebröd, deras faktiska identitet, deras privatliv och känsla av säkerhet och samhörighet i världen, är i stor fara.” I brevet nämns inte den sydafrikanska medeldistanslöparen och olympiska mästaren Caster Semenya vid namn men hon är en av de som kommer att drabbas av IAAF:s reglering och en del kritiker menar att regeln riktas framför allt mot henne.
– Det är inte rättvist. Jag vill bara få springa naturligt, på det sätt jag föddes, sade hon i slutet av juni.
Hon driver ett rättsfall mot IAAF i Lausanne i Schweiz och hennes advokater sade i samband med ett möte mellan IAAF och sydafrikanska friidrottsförbundet Athletics South Africa (Asa) i slutet av juni att hon har rätt att tävla som hon är född ”utan att tvingas förändra sin kropp med medicinska medel.” På mötet kom IAAF och Asa överens om att respektera det Cas kommer fram till i sin utredning. Cas har enligt BBC påbörjat ett ärende och kommer senare att hålla utfrågningar i frågan.
Det var i våras som IAAF meddelade sitt beslut att kvinnor med hög testosteronhalt kommer att tvingas medicinera sig för att få delta i tre distanser i löpning. Frågan är kontroversiell då kritiker anser att IAAF inte visat att högre testosteronhalt ger så stora fördelar att det kan motivera påtvingad medicinering för att få tävla. I höstas gav Cas IAAF uppskov och ytterligare tid för att lägga fram sådana bevis, det är detta IAAF nu anser att man har gjort. IAAF vill att det nya regelverket ska gälla från och med november i år.
IAAF:s ordförande Sebastian Coe sade i ett pressmeddelande i våras att syftet med de nya reglerna handlar om ”rättvisa tävlingsförutsättningar” för alla idrottare. IAAF menar att det nya regelverket inte riktar sig mot enskilda idrottare. Samtidigt har dock IAAF beslutat att reglerna endast ska gälla löpning i distanserna 400 meter, 400 meter häck, 800 meter och 1 500 meter, men inte släggkastning och stavhopp som enligt IAAF:s egna tester visat större fördelar för tävlande med högre testosteron.