Startsida - Nyheter

#8mars: Aldrig mera tyst!

Det var en stor folkmassa som utmanade vädret och möttes upp på Norra latin i Stockholm för att demonstrera den 8 mars. Det syntes flera citat från #metoo på plakat och på talarlistan stod bland annat Nooshi Dadgostar (V) och Sissela Nordling Blanco (Fi).

Ella Nycander deltog i demonstrationen för att det fortfarande inte är jämställt och för att behöver bli en ändring på det.

– Det är viktigt att lyfta sexuella övergrepp, ojämna löner och intersektionell feminism. #metoo är ett sätt att få makt över de våra historier med övergrepp och våld, sade Nycander.

Lite längre bort stod Eira Fröhlin och Andrea Qvarfordt som tyckte det var bra med feministisk samling.

– Det är viktigt att samlas, det känns som att det händer saker. Det är inte bara prat utan det faktiskt händer saker. Det är bra att stärka varandra och bryta tystnaden, säger Eira Fröhling.

– Med #metoo har det blivit saker som händer varje dag, inte bara en dag om året. Det finns fortfarande mycket att göra, sa Andrea Qvarfordt.

Ulla Norberg är 80 år och har länge kämpat för feminismen.

– Det känns självklart att vara här, jag har varit aktiv i flera år och döpte min dotter till Clara efter Clara Zetkin. Viktigt inför valet är utjämning av löner och pensioner, man borde kunna få pensionstillägg om man varit hemma med barnen, sade Norberg.

Vänsterpartisten Lorena Delgado svarade på vilka feministiska frågor hon ser som viktiga i valet 2018:

– Det finns en grupp kvinnor som glöms bort i samhället och det är de ensamstående mammorna. I dag möts de av att Försäkringskassan inte hjälper dem med underhållsstöd och ett samhälle som inte förstår dem. Sedan vill jag också se större fokus på våld. Det finns flera sorters våld mot kvinnor som vi behöver se och kämpa emot, sade Delgado.


Ella Nycander


Andrea Qvarfordt och Eira Fröhling.


Ulla Norberg


Lorena Delgado

Foto: Vera Atarodi


8 mars-demonstrationen i Malmö




Foto: Hanna Ross

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV