Startsida - Nyheter

#8mars demonstration attackerad i Kiev

8:e mars-demonstration för kvinnors rättigheter i Ukrainas huvudstad Kiev attackerades av 200 radikalister från ultrahögern, utrustade med pålar och tårgas, skriver RFSL i ett pressmeddelande. Sju personer skadades under attacken.

– Just när vi hade avslutat vår offentliga demonstration kom polisen fram till mig eftersom jag var huvudarrangör för manifestationen och bad mig följa med dem för att lämna ett administrativt protokoll under paragraf 185-1 ”överträdelse av genomförandet av fredliga sammankomster”, meddelade ordföranden för RFSL:s partnerorganisation Insight, Olena Shevchenko.

Enligt polisen hade några klagat på en banderoll som fanns med vid manifestationen, som enligt dem var ”en skymf mot statliga symboler”. Banderollen var försedd med en teckning av en kvinna som möter olika förtryck: våld i hemmet, trafficking, religiös radikalism och radikalism från ultra-högern. De symboler som användes var en galge, ett mynt, ett rep, ett kors och en symbol för ultrahögergruppen National Druzhina som liknar Ukrainas vapensköld.

– Banderollen togs brutalt bort av polisen under manifestationen. Jag såg inte banderollen under manifestationen, men jag är emot censur och såg inget som kränkte statens symboler, för det här var ingen statssymbol, säger Shevchenko.

Dessutom pågår en hatkampanj mot bland annat Olena Shevchenko, på sociala medier. Det är ultrahögern National Druzhina som enligt uppgifter ligger bakom hatkampanjen.

– RFSL vädjar till de ukrainska myndigheterna att göra sitt yttersta för att säkerställa skyddandet av Olena Shevchenko och andra som deltog i demonstrationen, och att anklagelserna mot henne läggs ner. Vi står i solidaritet med våra kollegor i Ukraina och följer utvecklingen noga, säger Magnus Kolsjö, tf förbundsordförande i RFSL.

Insight är en feministisk organisation för hbtqi-personers rättigheter i Ukraina med fokus på rättigheter och livsvillkor för lesbiska och bisexuella kvinnor och trans-, queer- och intersexpersoner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV