Startsida - Nyheter

Abortprotest på Nordirland – polis konfiskerade abortpiller

Aborträttsaktivister i Nordirland demonstrerade under torsdagen i Belfast i protest mot hårda abortlagar som bland annat innebär att en kvinna som genomför abort kan dömas till livstids fängelse. Under protesten var det flera av aktivisterna som svalde abortpiller, och i samband med detta beslagtog polisen abortpiller från aktivisterna.

– Kvinnor använder de här abortpillren dagligen – så länge vi inte pratar om det, så länge vi behandlar det som en hemlighet kommer politiker inte att vara under press att lagstifta om detta, säger Eleanor Crossey Malone från den socialistiska feministiska rörelsen Rosa som deltog i protesten till tv-kanalen Sky news och kallar lagen ”medeltida”:

– Vi är inte villiga att acceptera det längre.

I England, Skottland och Wales råder fri abort sedan 1967, men Nordirland undantaget från den lagen, abort regleras i stället av en lag från 1861. Ett rättsfall från 1937 innebär att abort kan tillåtas i begränsade fall om läkaren har skäl att tro att fullföljandet av graviditeten ”kommer att göra kvinnan till ett fysiskt eller mentalt vrak”. Det har dock blivit vanligare att kvinnor som genomgår eller försöker genomgå abort blir föremål för rättsvårdande myndigheter. Ett uppmärksammat fall ägde rum 2016 då en 19-årig kvinna som inte hade råd att resa till England och som i stället genomgick abort med abortpiller i hemmet greps av polis. Hon befanns skyldig och dömdes till villkorligt straff.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV