Startsida - Nyheter

Aborträttsaktivist hedras till minne av Zaida Catalán

Grön ungdoms första årliga hederspris i Zaida Cataláns minne har tilldelats Maria Teresa Rivera, abortaktivist från El Salvador, för att hon med sin ”modiga och osjälviska kamp inspirerar människorättskämpar över hela världen”.

Maria Teresa Rivera dömdes till 40 års fängelse efter ett sent missfall, av domstolen bedömt som mord. Efter att ha avtjänat nästan fem år i kvinnofängelset Ilopango, släpptes hon fri, sedan El Salvadors ombudsman för mänskliga rättigheter gjort en teknisk analys och funnit bevisningen bristfällig. När staten överklagade sökte Rivera, som sedan domen föll kämpat för kvinnors rättigheter, asyl i Sverige. I mars 2017 beviljades hon asyl i Sverige på grund av den restriktiva abortlagstiftningen i hemlandet – det första beslutet i sitt slag.

”Maria Teresa Rivera har fått en stjärna på himmelen döpt efter sig, så att vi aldrig ska glömma hennes kamp. När det känns mörkt kan alla som kämpar för en bättre värld titta upp och bli påminda om att de inte är ensamma”, skriver Grön ungdom på sin Facebook-sida.

Hederspriset överlämnades på fredagen den 5 oktober. Det instiftades för att hedra minnet av Zaida Catalán och som tack för hennes gärning. Catalán var språkrör för Grön ungdom 2001-2005, människorättskämpe, feminist, jurist, djurrättsaktivist och internationell expert på sexuellt våld och genusfrågor. Hon mördades under ett FN-uppdrag 2017 i Kongo-Kinshasa, där hon utredde en massaker.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV