Startsida - Nyheter

Alliansstyre i Stockholm – maktskifte med stöd av MP

Efter ett par veckors förhandlingar står det klart att allianspartierna tar makten i Stockholms stad med stöd av Miljöpartiet.

Med de blågrönas sammanlagt 54 av 101 mandat har partierna majoritet i kommunfullmäktige och kan styra utan inflytande av Sverigedemokraterna.

Ekot rapporterar att ett dieselförbud på vissa gator i Stockholm ingår i den uppgörelse som träffats mellan Alliansen och MP.

Feministiskt initiativ (Fi) Stockholm beklagar Miljöpartiets beslut och ser det som ett allvarligt svek mot väljarna i staden.

– Vi har i fyra år drivit en politik för att bryta segregationen, stärka välfärden och bygga ut allmännyttan. Nu väntar fyra år av utförsäljningar och privatiseringar. Det kommer slå hårdast mot kvinnor och barn, säger Sissela Nordling Blanco, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholms stadshus

Socialdemokraternas gruppledare Karin Wanngård menar att de rödgrönrosa kunde ha bildat ”ett stabilt styre med progressiv politik i fokus”, och får nu när MP lämnar samarbetet driva sin politik i opposition.

Vänsterpartiet, som ökade stort både i väljarstöd och medlemsantal, lovar ett tufft motstånd mot nedskärningar och utförsäljningar, sådant som kännetecknat Alliansens politik i styrande ställning. Gruppledaren Clara Lindblom menar att vad MP fått igenom på klimatområdet måste ha inneburit stora eftergifter i andra frågor där partiet också står långt ifrån allianspartierna.

– Vänsterpartiet växer så det knakar och vi kommer att göra det som vi gör väldigt bra, nämligen att mobilisera människor på gator och torg mot nedskärningar i välfärden och mot försök att ombilda våra hyresrätter. Vi kommer att vara en jättetuff opposition, säger Clara Lindblom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV