Startsida - Nyheter

Allvarlig men optimistisk mottagare av årets Crafoordpris

Amerikanska atmosfärkemisten Susan Solomon har tillsammans med atmosfärfysikern Syukuro Manabe tilldelats årets Crafoordpris för att ha ”bidragit med avgörande kunskap till stöd för kampen mot en av vår tids största utmaningar”. När pristagarna möttes i ett soligt Lund hade en ny rapport för första gången på tre decennier visat på ökade utsläpp av CFC-gaser, klorflourkarboner eller freoner i folkmun.

Susan Solomon löste 1980-talets gåta om ozonhålets uppkomst över Antarktis genom teoretiska och kemiska analyser. Hennes arbete lade även grunden för Montrealprotokollet, en internationell överenskommelse för att skydda ozonlagret från skadliga kemikalier. Susan Solomon sitter i dag i FN:s klimatpanel.

– Mätningarna visar att de finns där ute. CFC-gaser kan läcka ut från kylaggregat och luftkonditionering, så det behöver inte betyda att det är ett medvetet utsläpp, säger Susan Solomon.

Hon berättar att det kan vara utsläpp från industrier, som till exempel tillverkar plast, där företagen kanske inte vet att de har ett läckage. Utsläppen kan också komma från olika gamla byggnadsmaterial.

Sedan 1987 har CFC-utsläppen minskat men den senaste rapporten från NOAA visar alltså en annan trend med nivåer som är 25 procent högre i dag än för fem år sedan. När CFC-gaser frigörs i atmosfären leder detta till att ozonmolekyler bryts ner. Som Susan Solomons forskning visat påverkas Antarktis ozonlager av freonutsläpp från hela världen.

– Trots politisk förvirring är jag upprymd över utvecklingen av innovationer inom energiindustrin. Världen behöver erkänna alternativa energikällor om utvecklingsländerna ska fortsätta utvecklas, säger Susan Solomon.


Räknar med dagens unga

Årets Crafoordpristagare är överens om att vi står inför en oåterkallelig temperaturökning. Forskningsvärlden diskuterar inte längre om en klimatförändring sker, utan dess omfattning. Klimatet kommer bli varmare och extrema temperaturer och väder allt vanligare.

– Det är inte lätt att förstå klimatförändringar, de sker subtilt. Det innebär en utmaning för oss. Inte bara för oss forskare utan även allmänheten, politiker, för oss alla.

Susan Solomon ser ändå med tillförsikt på framtiden.

– Jag är optimistisk, människor i dag är mer medvetna. Dagens unga är mycket mer engagerade i och med möjligheterna att få vetskap om vad som händer på andra platser i världen.

Susan Solomon ser med vardagsvisdom på utmaningarna gällande klimatet.

– Du köper inte en brandförsäkring för att ditt hus ska börja brinna, utan du köper en försäkring för att det vore fruktansvärt om det hände. Risken är för stor. Vi måste ta ställning till huruvida vi gemensamt ska teckna en brandförsäkring eller inte. Det är vad det kokar ner till.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV