Startsida - Nyheter

Amerikansk fotboll i Stockholms prideparad i år igen

Svenska amerikansk fotbollförbundet (Saff) kommer att gå i prideparaden i Stockholm i år igen. För att visa var amerikansk fotboll står uppmanar förbundet medlemmarna att ta ställning för att visa att amerikansk fotboll ”välkomnar alla” och gå i paraden tillsammans med Riksidrottsförbundet. På sin hemsida skriver Saff: ”Ta på matchtröja eller annan föreningströja, ni får väldigt gärna ha skydd och hjälm också. Tidigare år var det många som ville ta selfies med våra spelare, låt oss visa hur fantastiskt amerikanska fotbollsspelare.”

Ett av lagen som meddelat att de kommer att delta i paraden är Arlanda jets damlag. De skriver på Twitter: ”Inkludering, jämställdhet och lika rättigheter är viktigt för oss.”

För två år sedan förklarade Saff och klubben Stockholm mean machines att de skulle gå i 2016 års parad och utmanade också andra idrotter till att ansluta sig till paraden. I en video förklarade de att:

– I amerikansk fotboll finns en plats för alla. Vi värdesätter mångfald, oavsett sexuell läggning, romantisk läggning eller könsuttryck.

– Det spelar ingen roll vart du kommer ifrån, hur du ser ut eller vilken läggning du har, alla är verkligen välkomna till våran sport.

Det året blev också rekordstort för idrottens deltagande i paraden, omkring tre gånger så många idrotter gick då i paraden. Nytt rekord sattes även 2017.

Redan tidigare 2016 hade förbundet påbörjat ett förändringsarbete. Saff blev då det första specialidrottsförbundet att hbtq-certifieras. Sofia B Karlsson som jobbade med certifieringen sade då att det var betydelsefullt på flera sätt, inte minst då amerikansk fotboll traditionellt sett är en väldigt maskulint kodad sport:

– Det kan vara en viktig signal om att de här frågorna inte bara har med normavvikare att göra utan att vi alla tar ansvar för miljön inom idrotten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV