I en aktuell rapport från Amnesty international kritiseras svenska myndigheter på alla nivåer för behandlingen av utsatta EU-medborgare i Sverige. I djupintervjuer vittnade 58 rumänska
medborgare, som lämnat landet för att de saknat möjlighet till försörjning, om det sociala och juridiska limbo de lever i – utan tillgång till tak över huvudet, rent vatten eller toaletter.
Såväl regering som kommuner och landsting får kritik i rapporten A Cold Welcome. Human rights of Roma and other ’vulnerable EU citizens’ at risk, men även polisdistrikt i Stockholm där personer som tigger förs bort, även när inget tyder på att de har hindrat framkomlighet, blockerat ingångar eller uppträtt provocerande.
Ibland körs de till platser i utkanten av Stockholm och i flera fall har det tagit dem timmar att ta sig tillbaka. Särskilt allvarligt är enligt Amnesty att polisens kränkande behandling ”tycks ha diskriminerande inslag och främst drabba kvinnor i traditionellt romska kläder”.
– Trakasserier, diskriminerande behandling från polisens sida och svenska myndigheters underlåtenhet att erkänna de här EU-migranternas rättigheter och tillgodose deras grundläggande behov. Allt detta påminner om de anti-romska fördomar och den diskriminering och rasism som fortfarande finns över hela Europa, sade Fotis Filippou, biträdande Europachef på Amnesty international, i samband med lanseringen av rapporten.
Sedan dess har ledningen för Citypolisen i Stockholm gjort uttalanden om att polisen inte ska köra bort personer som sitter och tigger om de inte faktiskt utgör en ordningsstörning, samt aviserat en utbildning som ska tydliggöra hur ordningslagen och polislagen ska tolkas. Amnesty välkomnar beskeden:
– Vi anser dock att tydliggöranden också måste komma från rikspolischefen till hela polismyndigheten, och att mänskliga rättigheter och icke-diskriminering måste vara centrala element i alla utbildningar. Det är också viktigt att polisen i den här typen av satsningar även lyssnar till dem de handlar om – i det här fallet utsatta EU-medborgare. Det är en grupp som många talar om, men få talar med, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare Amnesty Sverige, som lanserat en kampanj där organisationen uppmanar rikspolischef Anders Thornberg att tydliggöra att svensk polis i hela landet ska arbeta utifrån principen om alla människors lika värde och skydda, inte trakassera, grupper i utsatthet.