Startsida - Nyheter

Appar med spårningsfunktion stort problem för våldsutsatta

16 av 26 jourer inom Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) ser mäns kontroll av kvinnor via, framför allt, appar med platstjänster som ett stort och allvarligt problem.

Det är SVT:s plusredaktion som undersökt frågan och de flesta appar med spårningsfunktioner marknadsförs mot de som är rädda att tappa bort sin telefon eller oroliga föräldrar som vill hålla koll på sina barn.

– Spårningsprogram är min målgrupps värsta fiende, näst efter förövaren, säger ”Lisa” som jobbar på en kvinnojour i Skåne till Plus-redaktionen.

De mer avancerade varianter, som inte går att få tag i de vanliga appbutikerna, kan spegla en annan persons telefon så att den som vill kan bevaka en annan person genom att till exempel läsa sms och mejl, kolla sidvisningar på internet och i sociala medier och till och med avlyssna telefonens samtal. Apparna marknadsförs med budskap som: ”Hur kan jag spåra var min flickväns telefon är?” eller ”Hur kan jag spionera på min partner utan att den får reda på det?”

– Det är oseriöst, säger Anne-Marie Eklund Löwinder som är it-säkerhetsexpert på Internetstiftelsen i Sverige.

Att spionera med den här typen av apparna kan även leda till fängelse då det kan klassas som dataintrång eller olovlig avlyssning. Bara att installera appen på en annans telefon kan vara ett brott, skriver SVT.

– Om man hamnat i den här situationen ska man naturligtvis ta hjälp, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV