Startsida - Nyheter

Sverige står stilla i rankning av hbtqi-personers rättigheter

På måndagen, den 14 maj, lanserade organisationerna ILGA Europe (paraplyorganisation för europeiska hbtq-organisationer) och Transgender Europe (paraplyorganisation för europeiska transorganisationer) sina kartläggningar av rättigheter för Europas hbtq-personer.

Kartläggningarna presenteras i form av kartor, där ILGA Europe ger varje land poäng och Transgender Europe färgar landet rött eller blått beroende på om vissa grundläggande rättigheter är uppfyllda. I ILGA Europes karta har Sverige fått en tiondeplats och anses ha 60 procent av rättigheterna uppfyllda, hos Transgender Europe är Sverige rödmarkerat – eftersom det fortfarande krävs en psykiatrisk diagnos för att kunna ändra juridiskt kön.

– Det är uppenbart att Sveriges arbete för att stärka hbtqi-personers rättigheter till stor del har avstannat. På området asylrätt har till och med en försämring skett, då den tillfälliga asyllagen försvårar för asylsökande att få rättssäkra prövningar av sina asylansökningar. Det gäller inte minst asylsökande hbtqi-personer, som fått svårare att i praktiken få sina asylskäl godtagna, säger RFSL:s vice förbundsordförande Deidre Palacios i en kommentar.

Att intersexpersoner i Sverige fortfarande påtvingas medicinska ingrepp är också något som drar ner Sveriges rankning i mätningen.

– Vad gäller intersexpersoners rättigheter har Sverige inte vidtagit en enda av de åtgärder som rekommenderas. Intersexpersoner utsätts för kroppsliga ingrepp och behandlingar, som inte är medicinskt motiverade, mot sin vilja och de saknar uttryckligt skydd mot diskriminering. Regeringen måste agera för att få stopp på de övergrepp som påtvingade kroppsliga behandlingar innebär, säger Deidre Palacios.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV