Den yezidiska kvinnorättsaktivisten Nadia Murad och den kongolesiske läkaren Denis Mukwege tilldelas Nobels fredspris 2018. Nyheten togs emot med glädje av kvinno- och fredsorganisationer. Priset synliggör sexuellt våld i krig och konflikter, samt modet hos de som avslöjar krigsförbrytelser och kämpar mot krig, extremism och övergrepp, trots hot och hat.
Några röster om pristagarna och betydelsen av årets Nobel fredspris, som för 17:e gången tilldelas en kvinna.
– Vi är mycket glada över Nobelkommitténs val. Det är viktigt att konfliktrelaterat sexualiserat våld synliggörs och tas på allvar och att skammen försvinner. Murad och Mukwege har båda gjort enorma insatser för detta, ofta med fara för sitt eget liv, säger Malin Nilsson, generalsekreterare IKFF.
– Det är viktigt att kvinnors outtröttliga arbete för fred och rättvisa synliggörs runt om i världen. Kvinnor kämpar med dessa frågor varje dag trots ett enormt motstånd, små resurser och många gånger direkta hot. Årets pris är ett erkännande av det arbetet, fortätter IKFF:s Malin Nilsson.
Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till kvinna:
– Det är otroligt glädjande att årets fredspris går till personer som arbetar med och uppmärksammar kvinnors utsatta situation i krig och konflikt.
– Vi vet att de som står upp för kvinnors rättigheter är bland de modigaste i världen, att de alltid ifrågasätts och är utsatta för fara, och behöver allt stöd de kan få.
Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds kommenterar:
– Jag blev väldigt rörd. Det är ett fantastiskt bra val, det lyfter sexualiserat våld som ett säkerhetshot för så otroligt många människor, och sätter fokus på hur det används som krigföringsmetod i många konflikter. Genom fokus på dessa två personer blir det också fokus på civilsamhället.
Barnens rätt i samhället, Bris:
– Vi på Bris gläds åt valet av Denis Mukwege och Nadia Murad som mottagare av Nobels Fredspris. Priset kommer att få stor betydelse för många flickor runt om i världen och bidra till att uppmärksamma och stärka barns rättigheter.
Läkarmissionen:
– Denis Mukwege har varit de våldtagna kvinnornas röst, och så ofta han har fått chansen, har han påmint världen om vad som försiggår i DR Kongo. Detta med risk för sitt eget liv. Nu har han fått Nobels Fredspris, kanske det största erkännandet en människa kan få!
Reaktioner på Panzisjukhuset där doktor Mukwege arbetar.