Startsida - Nyheter

Åsa Beckman år Årets mediaamazon

Åsa Beckman, biträdande kulturchef, redaktör, arbetsledare och krönikör på Dagens nyheter, tilldelades utmärkselsen Årets Mediaamazon vid en ledarskapskonferens den 21 november.

Juryns motivering:

Med sitt ledarskap är Åsa Beckman en bärande kraft på en av Sveriges mest inflytelserika kulturredaktioner. I såväl stora avslöjanden i kölvattnet av ”metoo” som i berörande och vardagsnära krönikor följer Åsa Beckman den säkra etiska kompass som driver henne, inte minst i jämställdhets- och genusfrågor.”

I sitt tacktal passade Beckman på att krossa myten om att kvinnor skulle behöva extra mycket stöd i sitt arbete med vassa argument byggda på egna erfarenheter. Årets mediaamazon instiftades år 2010 av Cecilia Zadig, prisbelönt journalist och ledarskapsutbildare. Priset delas ut vid den årliga ledarskapskonferensen med samma namn. Konferensen arrangeras av kvinnor som tidigare deltagit i Zadigs ledarskapsutbildning Kvinnors ledarskap och undersökande journalistik vid Stockholms universitet.

I samband med årets konferens hölls ett panelsamtal med jurymedlemmen och tidigare Sveriges radio-chefen Kerstin Brunnberg som moderator och titeln: ”Så avslöjade vi Kulturprofilen och Svenska akademien.” Hur gör man journalistik som håller ända in i rättssalen? Tillsammans med reportern Matilda Gustavsson och DN:s chefredaktör Peter Wolodarski berättade hon om arbetet med avslöjandet, som Gustavsson erhållit Stora journalistpriset för.


Tidigare pristagare

2010 Hanna Stjärne, då framtidsstrateg SR, i dag vd SVT.

2011 Lena K Samuelsson, då chefredaktör Svenska dagbladet, i dag publisher Aftonbladet.

2012 Johanna Kronlid, då chefredaktör tidningen Arbetet, i dag redaktionschef tidningen Fokus.

2013 Lena Glaser, programdirektör, SVT.

2014 Lisa Irenius, då kulturchef UNT, nu kulturchef Svenska dagbladet.

2015 Margret Atladottir och Lisa Bjurwald, redaktörer för podcasten Atladottir & Bjurwald. I dag producent Breaking news respektive författare och chefredaktör tidskriften Författaren

2016 Sofia Olsson Olsén, tidigare publisher Aftonbladet

2017 Anna Lindberg, publisher Östgöta media AB


Juryns ledamöter

Cecilia Zadig, juryordförande Zadig media AB

Christina Jutterström, ledamot Pressens opinionsnämnd

Jeanette Gustafsdotter, vd TU-Medier i Sverige

Kerstin Brunnberg, styrelseledamot Expo

Maria Ripenberg, debattredaktör, ledarskribent UNT, hedersdoktor Uppsala universitet

Robert Rosén, mediekonsult Utkik media

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV