Startsida - Nyheter

Asylsökande transpersoner mordhotade på Europride

Under Europride i Göteborg, som pågår 14-19 augusti har en grupp RFSL-medlemmar utsatts för upprepade hatbrott. På tisdagskvällen blev några transpersoner som är aktiva i RFSL Newcomers verbalt påhoppade och mordhotade när de var ute och åt på en restaurang i Göteborg. När de gick tillbaka till restaurangen dagen därpå blev de avvisade.

Incidenterna, som har polisanmälts, visar att det inte är lika tryggt för alla att röra sig i staden, konstaterar RFSL i ett pressmeddelande: ”RFSL:s stödmottagning möter dagligen våldsutsatta hbtq-personer. I verksamheten ser vi att det är vanligt att de personer som lever i ett dubbelt utanförskap drabbas av hot och hat, exempelvis nyanlända hbtq-personer.”

– Transpersoner är en extra utsatt grupp i samhället, det är tydligt att det provocerar väldigt mycket att bryta mot normen när det kommer till just könsuttryck. Folk tar sig rätten att ha åsikter om den du är och hur du ser ut, vilket blir ett ständigt pågående hot om våld i vardagen. Den utsattheten gör att det är extra viktigt att det finns rätt kompetens hos polisen för att möta den här typen av anmälningar, säger Deidre Palacios, vice förbundsordförande RFSL.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV