Startsida - Nyheter

”Jag ska tacka alla samer som har berättat om sina liv”

Årets skönlitterära Augustpris gick i måndags till Linnea Axelsson för Aednan, ett epos om två samiska familjer genom vilka ”samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid” speglas. Därmed är Axelsson den andra någonsin att tilldelas priset för en diktsamling.

– Jag ska tacka alla samer som har berättat om sina liv och om vad de varit med om långt innan någon var intresserad av att lyssna utanför den innersta kretsen. Det är en kunskap som jag inte tror vi haft utan deras vittnande, sade Linnea Axelsson under sitt tacktal, rapporterar SVT.

Det blev inget Augustpris till Alexandra Pascalidou som var nominerad till Årets svenska fackbok med boken Mammorna. Hon skriver på Facebook att boken däremot vunnit många människors hjärtan och att debatten i spåret av boken har ”väckt många som sovit. Boken har gett röster och ansikten och skapat en rörelse som inte går att stoppa.”

Årets fackbok blev i stället Svälten av Magnus Västerbro som handlar om svälten i Sverige under åren 1867-1869, en bok som när den recenserades i Expressen beskrevs på följande sätt: ”Men viktigare i Västerbros engagerade, solida och pedagogiska genomgång – detta barkbröd smakar Augustpris – är de tidlösa lärdomarna. Om avgrunden som öppnas överallt där ansvar inte följer med makt, om nödvändigheten av demokrati, om de fruktansvärda följderna av bristande fördelningspolitik.”

Emma AdBåge tilldelades priset för Årets svenska barn- och ungdomsbok för sin bok Gropen som av juryn beskrivs som en ”livsbejakande hyllning till den fria leken bortom trygghetstänk och säkerhets-certifierade sandlådor.” Lilla Augustpriset gick till Linn Spjuth för Vem beskyddar gudarna? och Svenska förläggareföreningens hederspris gick till illustratören Ilon Wikland.

Augustpriset firar i år sitt 30-årsjubileum.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV