Startsida - Nyheter

Barnomsorg viktig för jämställda löner

Eberhard Stüber, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten och expert på diskrimineringslagen och lönefrågor, besökte Kanada. Resultatet blev en rapport som jämför svensk och dansk lagstiftning om likalöner med motsvarande kanadensisk lag.

Könslönegapet ligger på ungefär samma nivå i Sverige och Danmark, medan det ser avsevärt sämre ut för kvinnor i Kanada. En lärdom från Kanada är dock att en tuff likalönelagstiftning inte är den enda vägen till jämställda ekonomiska villkor, enligt Eberhard Stüber.

I rapporten konstaterar Eberhard Stüber att barnomsorgen är betydligt sämre organiserad i Kanada jämfört med i de nordiska länderna. ”Avsaknaden av främjande strukturer som underlättar ett jämställt föräldraansvar såg vi som det största hindret för jämställda löner i Kanada”, skriver Stüber och en av slutsatserna från studiebesöket är en nog så ambitiös lagstiftning inte i efterhand korrigera löneskillnader ”vars orsak i hög grad hänger samman med att kvinnor har långa frånvaroperioder i sina arbetsliv, alternativt tvingas till omfattande deltidsarbete eller till arbeten med begränsade karriärmöjligheter”.

Om likvärdigt arbete och lika lön i rapporten:

”Av olika skäl har den svenska lagstiftningen inte lett till förväntade aktiviteter och effekter. Till skillnad från Sverige saknas i Danmark regler om aktiva åtgärder. På den danska arbetsmarknaden finns ingen tradition av ett systematiskt arbete för lika lön, där arbetsvärdering ses som en viktig faktor. Dessutom saknas i dansk rätt en legaldefinition av begreppet likvärdigt arbete. Att ta del av erfarenheter från Kanada var därmed särskilt värdefullt ur ett danskt perspektiv”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV