Prenumerera

Logga in

Nyheter

Betydligt färre män än kvinnor vårdar svårt sjuka närstående

– Den typiska mottagaren av närståendepenning är kvinna som fyllt 45 år som vårdar en förälder. Hälften av alla personer som får närståendepenning tillhör denna grupp. Däremot är det ungefär lika många kvinnor som män som vårdas av en person som får närståendepenning, säger Fanny Jatko, analytiker och författare till en ny rapport från Försäkringskassan.

Cirka 70 procent av mottagarna av närståendeersättning är kvinnor, så har det sett ut sedan ersättningen infördes i slutet av 1980-talet. Att kvinnor utgör en majoritet av mottagarna är ett mönster som går igen hos flera av de förmåner inom socialförsäkringen som betalas ut till en försäkrad som ersättning för att hen tar hand om eller vårdar en annan försäkrad.

Drygt 70 procent av de som får ersättningen vårdar föräldrar som är över 65 år, 15 procent maka, make eller sambo. Att det är så pass få beror antagligen på att de själva är pensionärer och inte förlorar någon arbetsinkomst och därför inte kan få ersättningen. Bara en liten del av de som är föräldrar som vårdar vuxna barn.

Närståendeersättning betalas ut av Försäkringskassan i max 100 dagar och är pensionsberättigande. Dagarna är vårdtagarens och de kan delas av fler samt gälla heldag eller del av dag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV