Startsida - Nyheter

Stockholmscentern backar om privatiseringar av bibliotek

Feministiskt initiativ (Fi) uttrycker oro för kulturpolitiken i Stockholms stad som Centerpartiet ska leda i det nya majoritetsstyret.

– Stadens kulturliv riskerar stora nedskärningar i skarp kontrast mot det arbete vi bedrivit för att göra kulturen tillgänglig för fler, säger Sissela Nordling Blanco, gruppledare Feministiskt initiativ Stockholm.

Det nya kulturborgarrådet, Jonas Naddebo, berättade i en intervju i DN (19 oktober) att han tänker driva frågan om att privatisera Stockholms bibliotek.

– Det är ren galenskap att privatisera Stockholms väl fungerande bibliotek. Biblioteken är jättepopulära och bibliotekarierna och den övriga personalen är mycket kunniga. Dessutom bedrivs det massor av kulturverksamhet på biblioteken redan i dag. Jag tror inte det finns något som helst folkligt stöd för att privatisera biblioteken, kommenterade Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd, som ser fler problem med den aviserade kulturpolitiken.


– Om Kulturhuset stadsteatern ska bli beroende av privata sponsorers bidrag så kommer det självklart påverka kvaliteten. Stadens största kulturhus kan inte bedrivas som ett McDonalds där allt ska vara lättsmält och strömlinjeformat, anser Clara Lindblom (V).


De upprörda reaktionerna i sociala medier och uttalanden från oppositionen i Stadshuset ledde till att Centerpartiet backade och meddelade redan den 19 oktober att det grönblå samarbetet inte kommer att privatisera stadens bibliotek.

– Centerpartiet har tidigare i opposition lyft frågan att möjliggöra överlåtande driften av bibliotek till personalgrupper, ideella föreningar eller till privata företag med syftet är att utveckla mer variation i biblioteksmiljön och göra den attraktiv för fler. Men som borgarråd företräder jag hela majoritetens politik och vi har inga förslag på att privatisera några av stadens bibliotek, säger Jonas Naddebo, kulturborgarråd (C).  

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV