Startsida - Nyheter

Bostadsbrist i 255 kommuner

Det är stor brist på hyresrätter i hela landet. I 255 kommuner av 290 råder bostadsbrist. Det är 72 fler kommuner än för två år sedan, enligt Boverket. Värst är det i tätt befolkade områden.

Fyra av tio allmännyttiga bostadsbolag kommer inte färdigställa eller hyra ut några nya lägenheter, trots den stora bristen på bostäder. Det visar en kartläggning som tidningen Dagens samhälle gjort.

Enligt kartläggningen kommer bolag med rödgrön ordförande att hyra ut fler lägenheter än bolag med en alliansordförande, i förhållande till nuvarande lägenhetsbestånd.

Flest nya lägenheter, 201 eller 20 procent fler i förhållande till det nuvarande beståndet, väntas Robert Dicksons stiftelse i Göteborg färdigställa och hyra ut.

– Det finns ett mycket stort behov av lägenheter, speciellt billiga sådana. Vi bygger för en speciell kategori människor, mindre bemedlade ur arbetarklassen, säger vd Mikael Jansson till Dagens samhälle.

– Vår plan är att vi ska bygga 500–600 lägenheter under en femårsperiod, fortsätter han.

Av de tio största bolagen som inte kommer att färdigställa eller hyra ut några nya lägenheter i år, är samtliga verksamma i kommuner med svår bostadsbrist, till exempel Telge bostäder i Södertälje.

– Vi kan inte ta ansvar för hela bostadsbehovet, säger Boel Godner (S), ordförande i kommunstyrelsen, till Dagens samhälle.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV