Startsida - Nyheter

Brasilianska sportjournalister tar strid mot sexism

Brasilianska sportjournalister har tagit strid mot sexism. Under parollen Låt henne göra sitt jobb uppmärksammar 52 journalister i en video villkoren för kvinnor inom sportjournalistiken i landet. Kvinnor inom sportjournalistik är ofta utsatta för sexism vilket också har uppmärksammats i en kampanj i USA för två år sedan liksom i Sverige under metoo-uppropet #timeout i höstas.

– Det finns inte någon kvinna inom sportjournalistiken i Brasilien som inte har utsatts för någon typ av våld.

– Vi har alla utsatts så vi gick samman och beslutade oss för att göra något tillsammans, säger TV Globos sportreporter Livia Laranjeira, en av initiativtagarna till kampanjen, till Committee to protect journalists.

Det var i slutet av mars på Maracanã-stadion i Rio de Janeiro (stadion där Sverige tog sitt OS-silver i fotboll 2016) som filmen visades för första gången. I filmen berättar journalisterna om sexuella trakasserier de utsatts för, och korta klipp visar olika tillfällen då män försökt hoppa på dem och kyssa dem mitt under sändning. En av de som deltar i kampanjen är Bruna Dealtry från Esporte interactivo. Hon utsattes nyligen för ett försök till ofredande av en man då hon livesände från firandet bland fotbollssupportrar i mitten av mars.

I ett Facebookinlägg skriver hon om händelsen: ”Jag har alltid varit stolt över att ha ett bra förhållande med fansen och att jag blir behandlad med stor respekt. Men i dag kände jag samma känsla av hjälplöshet som många kvinnor upplever på arenor, på tunnelbanan eller till och med på gatan. En kyss på munnen, utan min tillåtelse, vilket fick mig att tvivla på hur jag skulle reagera och jag kan inte förstå hur man tar sig rätten att göra det”. Hon berättar om hur mycket tid och kraft hon lagt ner på att utbilda sig till en initierad fotbollsreporter, och hon fortsätter: ”Men då jag var en kvinna i en folkmassa hade inget av detta något värde för honom.” Hon avslutar posten med: ”Jag är en fotbollsreporter, jag är kvinna och jag förtjänar respekt”.

Herrfotbollsklubbar ger stöd

Samma vecka utsattes en annan sportjournalist, Renata Medeiros, för en verbal kränkning av fotbollsfans. Till the Guardian säger Bibiana Bolson, reporter för tv-kanalen ESPN, att de kände att de nu var tvungna att agera.

– Oberoende av våra specifika yrken – oavsett om du jobbar på tv, radio, producerar eller skriver – så har vi alla utsatts för någon form av sexuella trakasserier, säger reportern som själv utsatts för bland annat våldtäktshot.

– Under de senaste åren har det varit fantastiskt i Brasilien att se så många kvinnor arbeta inom sport, men nu behöver vi se till att de också har möjlighet att nå ledarpositioner, säger Bibiana Bolson till BBC.

Framför allt har det varit supportrar som stått för trakasserierna men sexism har också kommit från annat håll. Committee to protect journalists rapporterar att tränaren för Porto Alegre Internacional 2017 vid ett tillfälle vägrade svara på en journalists fråga med motiveringen: ”för du är en kvinna och antagligen inte spelar själv”. Flera herrfotbollsklubbar har gett sitt stöd till kampanjen, Clube Atlético Mineiro som spelar i Brasiliens högsta liga skriver på Twitter helt kort: ”Vårt stöd”, Esporte Clube Bahia, skriver på Twitter: ”Naturligtvis är vi också här. Viktigt grundläggande budskap. #låthennegörasittjobb” och Botafogo skriver: ”Botafogo stöder denna kampanj! Respekt över allt annat”.

I en studie som nyligen genomförts av det nätbaserade magasinet Género & Número och brasilianska journalistiska grävförbund, uppger mer än två tredjedelar av kvinnor inom journalistiken att de utsatts för sexuella trakasserier, rapporter Intercept. Till tidningen säger Bibiana Bolson att hon, som bott länge i New York, tog intryck av rättegången mot den tidigare landslagsläkaren i gymnastik, Larry Nassar, som pågick tidigare i år.

– Det berörde mig verkligen. Jag har pratat om att vi måste fortsätta pressa på den här rörelsen framåt för att stärka den.

Trakasserier vanligt även i USA och Sverige

Journalisterna ser kampanjen som ett sätt för andra inom media att reflektera över och dela berättelser om sexuella trakasserier och andra brott de blir utsatta för i sitt arbete och därmed bryta tystnaden om problemet. De vill också bland annat att mediebolagen ska underlätta för kvinnor att rapportera fall av sexuella trakasserier samt att klubbar, arrangörer av idrottsevenemang och polisen ska ta dessa brott på större allvar. Intercept rapporterar att det redan i dag finns en form av domstolar upprättade på arenor i Rio de Janeiro för att försöka stävja våldsamma huliganers framfart. Dessa domstolar borde också agera mot sexism och brott som utövas specifikt mot kvinnor säger Gabriela Moreira, journalist på ESPN till tidningen:

– Kvinnliga supportrar, linjedomare och reportrar kallas ”horor” eller ”fittor” framför poliser, och de anser inte att detta är något som de behöver vidta några åtgärder emot.

Kvinnor inom sportjournalistik är ofta utsatta för sexism – något som också har uppmärksammats i exempelvis USA och Sverige. Enligt en enkätundersökning som Sportbladet gjorde 2016 har 70 procent av de svenska sportjournalister som jobbar inom etermedier hotats och hälften har förföljts av män. Flera av de som svarade på enkäten uppgav att de hade mottagit indirekta dödshot, och hälften av de svarande uppgav att de haft regelrätta stalkers som förföljt dem på olika sätt. Sportbladet berättade att de hade tagit del av olika exempel på meddelanden som sportjournalisterna fått motta som innehåller ”grova sexistiska anspelningar och uppmaningar till fysiska möten”, samt ett meddelande om att en person skulle ”kidnappas, låsas in i en källare och användas som sexslav.” Och i samband med #metoo hösten 2017 publicerades idrottens upprop #timeout. Då berättade bland annat sportjournalisterna Johanna Frändén, Malin Fransson och Jennifer Wegerup om sexuella trakasserier de utsatts för inom ramen för sin yrkesutövning. Lena Sundqvist, som blev första kvinnan att kommentera herrhockey i SHL i tv hösten 2015, har också berättat om hur mycket hat hon fått utstå – men att det nu några år senare har skett en förbättring.

2016 gjordes också en kampanj på samma tema i USA under hashtaggen #morethanmean, på initiativ av podden och bloggen Just not sport. I en video läste män, som inte var förberedda på meddelandenas innehåll, upp hat och hot som kvinnor inom sportjournalistiken mottagit på sociala medier. Männen som blev tydligt drabbade när de läste upp våldtäktshot och indirekta dödshot som hade riktats mot sportjournalisterna Sarah Spain och Julie DiCaro. I en intervju i samband med videon berättade också ESPN-reportern Jemele Hill i showen Mike & Mike om det dubbla hat hon brukar mötas av:

– För mig kommer det med två extra lager, på grund av ras och genus. Jag har sagt det tidigare och säger det igen, varje dag får jag höra att jag antingen ska återvända till köket eller till Afrika, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV