Startsida - Nyheter

Brist på kunskap leder till missad ersättning vid sjukdom

Enligt ISF är det en stor andel anställda som inte får del av den ersättningen som de har rätt till. För att få avtalsersättningen måste en ansökan skickas in till försäkringsbolaget, och brist på kunskap och kännedom om försäkringen kan alltså resultera i att den inte utbetalas. Störst är underutnyttjandet i kommun och landsting, lägst inom staten där det inte är den enskilda individen utan arbetsgivaren som ansvarar för att ansöka om ersättningen.

I rapporten konstateras att anställda inom kommuner och landsting gick miste om ersättning från den kollektivavtalade sjukförsäkringen i mer än var femte (22,6 procent) period med sjukpenning.

– Det är på flera sätt problematiskt att många missar avtalsersättning de har rätt till. Dels för att ersättningen ofta har stor ekonomisk betydelse för personen under långa perioder av sjukskrivning, för den enskilda försäkrade kan det många gånger röra sig om en förlust på flera tusen kronor per månad. Dels för att vissa redan utsatta grupper har särskilt svårt att tillvarata sina rättigheter och därför missar avtalsersättning i högre grad än andra grupper, säger Nadja Grees, projektledare för granskningen i ett pressmeddelande.


Bättre samverkan möjlig lösning

Framförallt är det många låginkomsttagare, unga vuxna, personer som är sjukskrivna för psykiatriska diagnoser och beteendestörningar och män som missar den avtalsersättning de har rätt till. Anställda inom kommuner och landsting som inte får avtalsersättning under perioder med sjukpenning längre än 90 dagar går miste om 10 procent av inkomsten under taket för sjukförsäkringen, 28 000 kronor per månad 2017. En statligt anställd som tjänar 40 000 kronor i månaden förlorar, enligt ISF, 13 200 kronor före skatt om arbetsgivaren inte ansöker om ersättningen.

Underutnyttjandet av avtalsförsäkringen är också stort i samband med sjuk- och aktivitetsersättning. Av alla ersättningsperioder i offentlig sektor längre än 30 dagar var 16,9 procent utan ersättning från avtalssjukförsäkringen. För att de försäkrade verkligen ska få den ersättning de har rätt till föreslår myndigheten bättre samverkan mellan Försäkringskassan och försäkringsbolagen genom en digitaliserad och automatiserad process.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV