Startsida - Nyheter

Brister i arbetsmiljöarbetet för bemanningsanställda

Drygt 6 av 10 arbetsställen med inhyrd arbetskraft som Arbetsmiljöverket har inspekterat behöver åtgärda brister i arbetsmiljöarbetet. Av de 880 arbetsställena finns 340 på personaluthyrningsföretag och 540 på inhyrande företag inom bland annat parti- och detaljhandel, tillverkning, hälso- och sjukvård samt magasinering och andra stödtjänster till transport.

Det framgår av ett pressmeddelande från Arbetsmiljöverket. Främst saknas rutiner för undersökning och riskbedömning. En annan brist är att de skriftliga rutiner för förebyggande arbetsmiljöarbete som finns inte fungerar i praktiken.

– Utöver bristerna i det förebyggande arbetsmiljöarbetet var det också vanligt att man hoppar över eller kortar ner introduktionen av rutiner och risker i arbetet för de bemanningsanställda, säger Heli Aarnipuro, nationell samordnare för inspektionsinsatsen.

Bemanningsanställda drabbades under åren 2011-2015 av 13 arbetsolycksfall per 1 000 anställda, att jämföra med 7 arbetsolycksfall per 1 000 för samtliga branscher. För bemanningsanställda män var frekvensen 15 per 1 000.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV