Förra veckan antog EU-parlamentet slutrapporten om den bristande tillämpningen av direktivet om den europeiska skyddsorder, som infördes 2011 och ska ge skydd åt våldsutsatta kvinnor oavsett i vilket medlemsland de befinner sig i. Enligt Anna Hedh, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna, ökar nu pressen på medlemsländerna att agera.
Sedan januari 2015 har endast sju europeiska skyddsordrar (EPO) utfärdats, varav ingen i Sverige, hur ser du på det?
– Det klart att det inte är bra. Det är just detta problem som har gjort att utskottet för jämställdhet (FEMM) och utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter (LIBE) har valt att göra denna översyn om varför den lagstiftning som finns på plats redan inte verkar fungera. Det vi har hittat som det absolut största problemområdet är att brottsoffer inte får tillräcklig information om att man har rätt till en EPO.
– Det är mycket viktigt att informationen kommer snabbt och i rätt tid för att brottsoffret skall kunna nyttja denna rättighet. Fler än 100 000 kvinnor som lever i EU omfattas av skyddsåtgärder med anknytning till könsrelaterat våld och våld i hemmet, att dessa kvinnor kan åtnjuta sina rättigheter är så klart centralt. Jag är också medveten om att anmälningsgraden för dessa brott är mycket låg inom EU, att göra allmänheten medveten kring de skydd och rättigheter som finns tillgängliga är där med också centralt.
EU-parlamentets rapport uppmärksammar bristande uppföljning av direktivet om EPO från kommissionens sida. Vad säger detta om frågans status?
– Så klart blir man som feminist förbannad över att frågor som handlar om kvinnors säkerhet och kvinnors frihet inte prioriteras högre. Detta är verkligen något som kommissionen bör ta på ett betydligt större allvar.
Vad innebär ställningstagandet i EU-parlamentet? Ökar kraven på kommissionen och medlemsländerna att implementera EPO och i så fall hur?
– Kraven ökar självklart på kommissionen när det demokratiskt tillsatta parlamentet reagerar så enat och tydligt i en fråga som handlar om kvinnors säkerhet och kvinnors frihet. Jag hoppas och förväntar mig att kommissionen och medlemsstaterna agerar för att ett kunskapsutbyte kan starta rörande hur man bäst hanterar EPO och att man blir mer transparanta i hanteringen av detta.
Vilka åtgärder behöver Sverige och andra medlemsländer vidta för att intentionerna med EPO ska uppfyllas?
– Igen handlar frågan om information. Brottsoffer måste få veta att detta är en rättighet som man kan begära och att detta skall göras skyndsamt.
Särskilt nöjd är Anna Hedh med att ha fått in skrivningar i den av EU-parlamentet antagna rapporten som gäller de mest utsatta brottsoffren, offren för människohandel och trafficking.
– Rätten till översättning och tolkning är också mycket viktig för utsatta grupper. En del, som också rapporten tar upp och som är mycket viktig är att alla medlemsländer så snart som möjligt och fullt ut måste ställa sig bakom Istanbulkonventionen, den bindande konventionen mot våld mot kvinnor. Det är mycket viktigt att ordförandelandet Bulgarien gör detta så snart som möjligt och därmed visar vägen för de andra medlemsländerna som ännu inte gjort det. Skyddet för kvinnor som är utsatta för våld och våld i hemmet skulle därmed öka markant för alla kvinnor, i hela EU.