Tidningen Byggnadsarbetaren publicerar en Novus-undersökning kring byggnadsarbetarnas syn på höjd pensionsålder. Åtta av tio byggnadsarbetare över 55 år har värk. Fyra av fem tar värktabletter för att kunna arbeta. En del dagligen.
– 1 168 byggnadsarbetare mellan 55-66 år som svarat på Byggnadsarbetarens enkät vittnar om att kroppsarbete sliter på kroppen. Undersökningen visar att de flesta börjar få allvarliga problem med redan när de är 55, skriver Byggarbetaren.
En byggnadsarbetare säger: ”Jag har gjort det sedan 1979, är 56 år och käkar Voltaren och Ibuprofen som jordnötter.”
Färre än tio procent av de tillfrågade byggnadsarbetarna tror att de klarar arbeta till 65-årsdagen. Tre procent tror att de kan jobba till 69 år.
Vidare visar undersökningen att:
• 9 av 10 säger NEJ till höjd pensionsålder
• Varannan klarar inte att jobba till nya lägsta pensionsålder
– Jag är inte förvånad, det är det här jag hör när jag träffar mina medlemmar. Man har överhuvudtaget inte tagit hänsyn till oss som har ett fysiskt krävande arbete. Nu har vi siffror som visar att det här inte går. Riksdagens pensionsgrupp måste göra om och göra rätt, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.
Riksdagens pensionsgrupp har föreslagit att 64 år blir den nya lägsta pensionsåldern. Men undersökningen visar att 56 procent av byggnadsarbetarna inte tror att de klarar sig till den lägsta åldern, och endast 3 procent tror att de kan jobba till 69 år.