Startsida - Nyheter

100 000-tals demonstrerade för sexismfri utbildning i Santiago

På onsdagen demonstrerade över 170 000 studerande, främst kvinnor, på gatorna i Chiles huvudstad Santiago mot patriarkalt våld och för en utbildning fri från sexism, med paroller som ”feministisk utbildning eller ingen utbildning alla”, ”varken jorden eller kvinnors kroppar är territorier som kan erövras”, ”med eller utan kläder, rör inte min kropp”, ”min lärare ska inte vara min förövare”.

Demonstranterna krävde också lagstiftning som gör det möjligt att anmäla och bestraffa de som begår sexuella trakasserier och kränkningar mot hbtq-personer inom akademin. Mobiliseringen inleddes med att juridikstuderande vid ett av universiteten i Chile ockuperade sin fakultet i protest mot trakasserier och diskriminering. Ockupationen följdes systematiskt av flera, vid olika universitet och fakulteter.

En feministisk organisation vid den pedagogiska fakulteten på Diego Portales-universitetet riktar skarp kritik mot polisen i ett öppet brev till sin fakultetsledning, då fyra av medlemmarna greps i samband med manifestationen på onsdagen och vittnar om hur de utatts för både fysiskt och verbalt våld av polisen.


Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV