Startsida - Nyheter

Civil rights defenders prisas för arbete med romers rättigheter

John Stauffer och Johanna Westeson (numera på svenska Amnesty) ledde rättsprocessen som medförde att Svea hovrätt i april 2017 slog fast att det register som polisen i Skåne hade fört över romer eller personer med nära anknytning till romer, var ett fall av etnisk diskriminering. Civil rights defenders företrädde elva personer, varav tre barn, som registrerats av skånepolisen.

– Domen var, och är fortfarande, viktig. Framförallt för de drabbade vars mänskliga rättigheter kränkts och för andra romer, men även för samhället i stort. Det var viktigt för oss som organisation att visa på förekomsten av etnisk diskriminering i det svenska samhället. Polisen och andra offentliga institutioner har ett viktigt internt arbeta att göra för att komma tillrätta med problemen, säger John Stauffer, chefsjurist och tillförordnad chef för Civil Rights Defenders, i ett pressmeddelande från È Romani Glinda.

Efter domen beslutade också staten, via justitiekanslern, att betala ut ett skadestånd på 30 000 kronor till samtliga av de nära 4700 romer som registrerats.

– Att få ta emot detta pris är fantastiskt roligt, både för mig personligen och i egenskap av chefsjurist för Civil rights defenders. Att driva fallet har varit komplicerat och inneburit en stor insats för oss som organisation. Priset från È Romani Glinda är ytterligare ett kvitto på betydelsen av vårt arbete och att det varit viktigt för romer, säger John Stauffer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV