Det konservativa nordirländska partiet Democratic unionist party står fast vid kravet att Nordirland inte ska särbehandlas när Brexit blir ett faktum. DUP:s partiledare Arlene Foster betonade i en intervju med Sky news att det är ett krav för att partiet ska fortsätta stötta det brittiska konservativa partiet Tories. Premiärminister Theresa May har varit beroende av DUP:s stöd sedan valet 2017 för sin minoritetsregering. DUP:s krav innebär problem bland annat då det nordirländska fredsavtalet Långfredagsavtalet som inneburit att gränsen mellan republiken Irland och norr nedmonterats hamnar i fokus på nytt med en så kallad hård Brexit. En hård gräns kan i sin tur innebära att fler nordirländska katoliker kommer att kräva en återförening med republiken, enligt the Guardian stiger stödet med en hård gräns från 42 procent till 58 procent. Och detta kommer sannolikt i sin tur öka på spänningarna mellan befolkningsgrupperna i Nordirland. Samtidigt som Arlene Foster och DUP kräver att Nordirland inte ska få en egen lösning i samband med Brexit kräver de fortsatta undantag från resten av Storbritannien vad gäller abort och samkönade äktenskap. På en fråga varför hon gör den skillnaden svarade Arlene Foster i Sky news-intervjun att det helt enkelt handlar om vilka frågor som ska beslutas i Westminster och vilka som ska beslutas i Belfast:
– Det finns ett enkelt svar på det naturligtvis eftersom äktenskap och abort är frågor för Nordirlands församling.
Men i församlingen har abortmotståndet varit kompakt, och Stormonts verksamhet har dessutom legat nere sedan i januari 2017 då partiet Sinn Fein lämnade församlingen efter en ekonomisk skandal som Arlene Foster varit inblandad i. Under veckan behandlas abortförbudet – lagen som reglerar abort på Nordirland stammar från den viktorianska eran – i högsta domstolen som ska avgöra om den innebär brott mot de mänskliga rättigheterna då lagen förbjuder abort även i fall av våldtäkt, incest eller allvarliga missbildningar, rapporterar Financial times. Abortförbudet innebär att kvinnor från norr, liksom från republiken Irland, tvingas att resa till England, Skottland eller Wales för att genomgå abort. På tisdagen ska frågan diskuteras i parlamentet – Labourledamoten Stella Creasy har föreslagit att lagen, Offences against the person act, från 1861 ska dras tillbaka, därmed skulle Nordirland få en knuff i rätt riktning utan att Westminster beslutar i frågan.
– De ledamöter som håller med om att en kvinna har rätt att välja men vill se (Nordirlands) församling välja kan känna sig lugna, sade hon på måndagen.