Startsida - Nyheter

Ännu en ung kvinnas liv offras för abortlagen i El Salvador

Rättegången mot Imelda Cortez skulle inledas den 12 november, men enligt Amnesty dök åklagaren inte upp i domstolen, och rättegången skjuts därför upp. Imelda Cortez riskerar att dömas till 20 år i fängelse. Hon våldtogs av sin styvfar sedan 12 års ålder. När hon den 17 april 2017 till följd av graviditet och kraftig blödning fördes till akuten anmäldes hon av jourläkare för försök till abort. Barnet föddes, men Imelda Cortez greps för försök till mord.

– Tusentals fattiga kvinnor blir gravida i El Salvador, många av dem på grund av våldtäkt, sade María Teresa Rivera som dömdes till 40 års fängelse efter ett missfall och fick asyl i Sverige 2017.

Hon talade på ett seminarium i Stockholm, anordnat av Amnesty Sverige, tillsammans med Per Anger-pristagaren Teodora del Carmen Vásquez som dömdes till 30 års fängelse efter att hon på grund av komplikationer fött ett dött barn.

Teodora del Carmen Vásquez, som i dag är en kvinnorättskämpe, berättade om rättegången för tio år sedan och hur hon hade bevis till sin fördel, men saknade tillgång till advokat. Hon fick dock i sista stunden en offentlig försvarare som enligt Vásquez satt bredvid henne under rättegången utan att ens veta hennes namn.

– Jag hade inte råd att anlita en advokat som kunde försvara mig. De bevisen jag hade togs aldrig upp i domstolen och jag dömdes till fängelse. 2017 överklagades fallet, i rättegångssalen satt ambassadörer från olika länder för att bevaka processen. Bevisen visades upp men samma domare dömde mig till 30 års fängelse och jag fördes tillbaka till fängelset. Detta trots att Amnesty international presenterade en protestlista med 250 000 underskrifter till regeringen och krävde min frigivning.

Efter tio år i fängelse släpptes Teodora del Carmen Vásquez till slut i februari 2018 på grund av en omfattande internationell kampanj som bland annat Amnesty international genomförde.


Ingick pakt i fängelset

Både Teodora del Carmen Vásquez och María Teresa Rivera berättade att de bestämt sig att föra vidare kampen för alla de kvinnor som i likhet med dem själva behandlats orättvist och än i dag sitter fängslade i El Salvador. De fängslade kvinnorna lovade varandra att inte hålla tyst, utan gå ihop och kämpa för varandra.

– De minst 24 kvinnorna, anklagade för brott mot abortlagen, som fortfarande sitter fängslade behöver internationellt stöd, vi behöver ert stöd för att hjälpa dem som är kvar, sade María Teresa Rivera som har fått asyl i Sverige med stöd från Diakonia och Amnesty och bor här sedan två år.

Fem kvinnor, inklusive Teodora del Carmen Vásquez och María Teresa Rivera, har nu frigivits efter både internationella och nationella kampanjer. Samtidigt är minst 24 kvinnor kvar i fängelser dömda till 15-30 års fängelse. Imelda Cortez är en av fyra häktade unga kvinnor som väntar på dom.

– Vi tog ett gemensamt beslut, och sade att den som kommer ut först ska berätta allt för omvärlden. Nu har jag varit fri i nio månader och jag har använt all min tid för att berätta och påtala att de kvinnorna inte är ensamma, sade Teodora del Carmen Vásquez.

Rivera och Vásquez har hållit sina löften och säger att de vill kämpa så att alla kvinnor som sitter fängslade i salvadoranska fängelser på grund av abort eller är falskt anklagade för att ha begått abort, friges.


Fostrets liv före kvinnans

1998 infördes totalförbud mot abort i El Salvador. Det betyder att abort aldrig är tillåtet, inte ens i undantagsfall när moderns liv är i fara.

Vásquez är mycket hoppfull och upplever att folk i El Salvador börjar inse problemet med lagen, blivit mer medvetna och mer öppna för en lagändring. Både hon och Rivera underströk vikten av internationellt stöd för att de krafter som kämpar för kvinnors rättigheter i landet ska kunna lyckas.

– Vi kanske inte lyckas ändra lagen i dag eller i morgon, men vi måste kämpa tills vi gör det. Det finns tioåriga flickor som har blivit gravida på grund av våldtäkt och de får inte abortera fostret. I lagens mening är inte kvinnans liv viktigt, utan det är fostrets liv som är avgörande. Många kvinnor som dör på grund av komplikationer och sjukdom eftersom de inte fått abortera foster som hotat deras liv. Då dör både kvinnan och fostret.

I mars hölls parlamentsval och de konservativa partierna som vill behålla totalförbudet gick framåt i valet. Möjligheten att på politisk väg få till en förändring gick förlorad efter att det nyvalda parlamentet installerades i maj.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV