Startsida - Nyheter

Motsatsen till högerpopulism

I helgen anordnades Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik av organisationen Hela Sverige ska leva. Den handlar om att samlas kring olika frågor som rör landsbygdspolitik. Syftet är att skapa en bättre bild av landsbygden och opinionsbilda för att kunna påverka politiskt.

Malin Ackermann är demokratiaktivist och engagerad i det nya initiativet Landstormen. Hon befann sig på Landsbygdsriksdagen och berättar att de givetvis diskuterade politik, men framförallt den retorik som förs kring landsbygden och de som lever där.

– Jag har bott i Lycksele nästan hela mitt liv och kan känna att folk ser på mig som ”en sån som blivit kvar”, säger Malin Ackermann.

En annan retorik som togs upp var sättet man pratar om energiprojekt som förläggs till landsbygden.

– Energiresurserna används i städerna och samtidigt pratar man mycket om att man betalar bidrag till oss på landsbygden. Som att vi inte klarar oss själva, när det i själva verket är hos oss resurserna finns från början, säger Malin Ackermann.

Alla partiledare utom Ebba Busch Thor (KD) var på plats för en sällsynt partiledardebatt utanför Stockholm.

– Jag tycker den här partiledardebatten var mycket mer konstruktiv och välmodererad än de man sett på Agenda. Deras ideologier kom fram tydligt även om de inte gav några löften, säger Malin Ackermann.

Det egna engagemanget bottnar i ett rättspatos Malin Ackermann berättar att hon alltid haft.

– Som socionom har jag fått se hur man kan påverkas av orättvisa beroende på var man bor i landet. När jag sedan var med och protesterade mot att Skatteverkets kontor skulle flyttas från Lycksele för två år sedan och det fungerade, förstod jag att det är vi själva på landsbygden som måste driva vår sak och att det faktiskt kan fungera, säger Malin Ackermann.

Nu är Malin Ackermann kampanjgeneral för initiativet Landstormen. Det är en rörelse som ska vara en samlande kraft för landsbygden och verka för öppenhet. Till hösten ska Landstormen bilda en oberoende tankesmedja.

– Man har sett att det ur missnöjet på landsbygden kan gro högerpopulistiska rörelser här och runt om i världen. Landstormen är det motsatta till högerpopulism, säger Malin Ackermann.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV