Fler fester och programpunkter än någonsin är inplanerade till årets Europride, men kritiken mot festivalens ställningstaganden för eller emot artister och utställare har varit omfattande. Ordföranden Britta Davidsohn kommenterar kritiken och även säkerhetsläget för Feministiskt Perspektiv.
Den 13 juni fattade Stockholm Prides styrelse beslutet att säga nej till högerextrema Medborgerlig samling (MED) som utställare i Europride park och kritiken lät inte vänta på sig. Vissa debattörer menade, främst genom sociala medier, att festivalen är ”vänstervriden” och andra att den är en ”maktfaktor som utesluter oliktänkande”. Stockholm Pride själva förklarade via ett pressmeddelande att anledningen till beslutet är MEDs avsaknad av hbtq-politik och att vissa företrädare gjort transfoba uttalanden.
– Det handlar om att de som parti inte får vara utställare i parken. Det handlar inte om att enskilda personer är ovälkomna eller bannlysta från paraden, förtydligar Britta Davidsohn för Feministiskt perspektiv.
Tidigare år har det endast varit Sverigedemokraterna (SD) som inte kunnat delta som parti, då deras rötter i nynazismen anses vara oförenlig med Stockholm prides värdegrund. Men efter det inträffade har en diskussion inom organisationen startat, om vilka krav som ska ställas på deltagande aktörer och var gränsen går.
– Det handlar framförallt om vilka värderingar partierna behöver skriva under på. Till exempel har det uppstått en diskussion kring queer-begreppet, där rörelser som Medborgerlig samling, till exempel, inte erkänner den queera gruppen. Men queera är ju en del av vår målgrupp.
Pinkwashing
Kritik av ett helt annat slag väcktes mot årets Europride när det stod klart att Eurovision-vinnaren Netta Barzilai besöker Stockholm, bland annat för att uppträda på en av festivalens många fester. På mittskifte.org pågår en namninsamling för att stoppa Barzilais uppträdanden, eftersom hon anses ignorera ”förtrycket av miljontals palestinier och byggandet av olagliga bosättningar på palestinsk mark”. Namninsamlaren Robin Zachari skriver följande på uppropets sida:
”Israel använder hbtq-rörelsen och Pride för ´pinkwashing´ genom att framställa sig som ett hbtq-vänligt land där alla är lika mycket värda. Men de har mer än 50 raslagar som gör skillnad på judar och palestinier. Under Pride i Tel Aviv nyligen protesterade många mot Israels ´pinkwashing´. De visade att hbtq-rörelsen är för mänskliga rättigheter – för alla. Även palestinier.”
Britta Davidsohn menar att Stockholm Prides styrelse inte kan ansvara för artister som uppträder på de olika festerna och vill inte heller svara på frågan om Barzilai har bokats till den populära schlagerkvällen i Pride Park.
– Vi har alltid hemliga artister och de kan jag ju inte kommentera eftersom de är hemliga. Men vi har inte gått ut med att Netta ska komma.
Men om ni har bokat henne, hur ser ni då på kritiken som riktas?
– Det är ju någonting vi får ta då. Om det skulle vara så att Netta kommer får vi gå ut och svara på den typen av frågor. Som det är nu har vi ju inte bjudit in Netta Barzilai.
De som lyfter kritiken anser att det här är en viktig hbtq-fråga och menar att Pride ska vara för alla, även palestinier. Är det inte rimligt att ni svarar på sådana uttalanden?
– Vi har valt att inte göra det. Självklart ska Pride också vara för queera palestinier.
Navid Kabiri är festarrangör och ordnar fem stora fester under Europride. På öppningsfesten på onsdagen framträder Netta Barzilai.
– Netta är en talangfull artist och vi tycker att det är inte mer än rätt att ha henne på vår fest. Det finns flera aspekter och jag tar in allas synpunkter men den samlade bedömningen blev att låta henne uppträda då inget i hennes text eller uppträdande på något sätt uppmuntrar till våld och musik och dans är ett sätt att förena människor.
– Vi tycker inte heller att israeliska artister generellt ska bojkottas, säger Navid Kabiri.
Inte oroliga
Stockholm pride har under flera år störts av nazister, bland annat från Nordisk ungdom. Efter Nordiska motståndsrörelsens (NMR) attacker i Almedalen, flera av dem riktade mot just hbtq-personer, finns en oro inom communityt att nazister ska trappa upp de ibland våldsamma aktionerna. Davidsohn uppger att hon inför årets storsatsning känner sig trygg med samarbetet med polisen, och att riktade hot mot eventet än så länge lyser med sin frånvaro.
– Vi känner oss inte oroliga, men vi har också ett väldigt stort säkerhetsarbete.
Väntar ni er aktioner från grupper som NMR till exempel?
– Det har vi haft under flera år, så det är ju rimligt att det kan hända i år också. Men vi stämmer ofta av med polisen, som vi samarbetat med länge, och rättar oss efter deras bedömningar. Vi känner oss väldigt lugna med det de gör för att festivalen ska vara så trygg som möjligt.