Startsida - Nyheter

Farhiya Feysal utsedd till Ortens bästa poet

Farhiya Feysal från Linköping blev i söndags utsedd till Ortens bästa poet – Svenskt förortsmästerskap i poesi, när tävlingen avgjordes i Ungdomens hus i Rinkeby i Stockholm och vinner också 20 000 kronor i stipendium.

– Det känns helt fantastiskt, jag förväntade mig inte det här, jag är bara väldigt glad, säger Farhiya Feysal till SVT nyheter.

Det är andra året i rad hon vinner pris i tävlingen – 2017 vann hon grupptävlingen tillsammans med Ahmed Ijaz, också han från Linköping.

I år vanns grupptävlingen av Ahmed Hassano, Yusuf Hussein, Mehdi Mohamed och Daniel Aslan från västerort i Stockholm.

– Ensam är du stark men tillsammans är vi starkare, det är vad vår poesi handlade om. Texten handlar om gemenskap och att poesin för oss samman, säger Mehdi Mohamed till SVT nyheter.

Ortens bästa poet arrangeras av den ideella föreningen Förenade förorter. Tävlingen pågick under helgen och sammanlagt 25 poeter deltog. I lördags kväll arrangerades semifinalen, och åtta poeter gick vidare till söndagens final. Deltävlingar inför finalhelgen har hållits i nio städer i landet: Borlänge, Borås, Umeå, Västerås, Örebro, Göteborg, Malmö och Stockholm. Men under söndagen meddelade arrangörerna att de kommer att lägga ner efter fyra års tävlingar. Förklaringen är att de anser att de inte fått tillräckligt stöd från stadsdelen, vare sig ekonomiskt eller på andra sätt.

– Det är ett definitivt besked att vi inte kör nästa år, även om vi efter finalen har fått jättefin respons. Alla säger att de vill bidra. Ekonomin är en sak men också att vi inte kan jobba under de här förutsättningarna hur länge som helst, säger Bipasha Huq från Förenade förorter till Dagens nyheter.

Under söndagen beklagade föreningen också agerandet från poliser och väktare under lördagskvällen på tunnelbanestationen i Rinkeby, ett agerande som har setts som symtomatiskt på hur många unga i förorten behandlas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV