Startsida - Nyheter

Feministiskt perspektiv på plats på MR-dagarna

Feministiskt perspektivs Aida Paridad var på plats under fredagen på MR-dagarna vars 20:e upplaga ägde rum på Stockholmsmässan i helgen, med mängder av seminarier, utställare och panelsamtal.

Bland dem ett seminarium med Mattias Gardell, professor i religionshistoria, om moskéers utsatthet i Sverige och ett om hur rasism och hbtq-fobi påverkar demokratin (sändningen avbröts, här är del 2). I panelen deltog Anja Taube, kanslichef, Sametinget, Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia, Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, och Åke Göransson, direktör på Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) under ledning av Alexandra Pascalidou. Aida Paridad intervjuade också Ingrid Lymfors och Alexandra Pascalidou om temat för samtalet.

Inför Internationella kvinnoförbundet för fred och frihets (IKFF) seminarier om feministers fredsskapande, hållbar fred och det krympande utrymmet för kvinnorättsaktivister intervjuade Aida Paridad även Sylvie Ndongmo, ordförande för IKFF Kamerun, och Amalkher Djibrine, ordförande för IKFF Tchad, om konflikthantering och hatpropaganda.

Paridad hann även intervjua Katja Seitajoki, producent för, och Rebecca Vinthagen, grundare av Settings som avslutade MR-dagarna på stora scenen med programmet All set for pep, inom ramen för projektet All set for action där de även tagit fram en app för att inspirera till konkret förändringsarbete. Under avslutningsprogrammet fortsatte konferencier Aleksa Lundberg sitt samtal med Nino Ramsby om bland annat kön, identitet och sexualitet, som de inledde i #femperspodden. På programmet stod även ett aktivistsnack med företrädare för Greenpeace Sverige, RFSU och StreetGäris och framträdande av artisten Ayesha Quraishi som gjorde en stark hyllning till #mammorna inför söndagens manifestation mot det dödliga våldethttps://www.facebook.com/events/282821759228688/.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV