Prenumerera

Logga in

Fi höjer temperaturen i pensionsfrågan

För lite och för sent, anser Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ (Fi), om förslag till ökad grundtrygghet i pensionssystemet från regeringens pensionsgruppen. I veckan lyfte partiet pensionsfrågan både på nätet och ute på stan, med ambitionen att till Mors dag samla 10 000 bakom ett upprop för ett helt nytt system. En av de senaste som anslutit är komikern Nour El Refai.

Stockholm, onsdag den 14 februari 2018. Alla hjärtans dag. Samtidigt som socialminister Annika Strandhäll planerar ett möte med den parlamentariska pensionsgruppen, som kritiserats för bristande insyn, intar Feministiskt initiativ gator och torg för att informera om orättvisorna i det pensionssystem ministern värnar. 10 000 namnunderskrifter till Mors dag hoppas partiet på i det Pensionsupprop där de kräver att systemet görs om i grunden.

Komikern och skådespelaren Nour El Refai som har anslutit sig till uppropet och börjat pensionsspara startade dagen med Facebooksänd frukost tillsammans med Gudrun Schyman. Samtalet handlade främst om hur det kan komma sig att ett så könsneutralt system konsekvent diskriminerar och fattiggör en kvarts miljon pensionärer, varav 86 procent är kvinnor.

Dagens nyheter kunde i tisdags berätta vilka åtgärder pensionsgruppen tänkt ska öka grundtryggheten för samma grupp det vill säga de som lever helt eller delvis på garantipensionen som ger drygt 8 000 kronor i månaden för den ensamstående, tusen kronor mindre för den sammanboende.

För lite, för sent och förlegat

Gruppen tänker sig följande:

Ett garantipensionstillägg för dem som har lägst pension som mest på cirka 1 000 kronor i månaden före skatt. Tillägget ska grundas på inkomsten i den senaste deklarationen och betalas ut automatiskt.

Höjt tak för bostadstillägget. Bidraget blir 100 procent för en hyra upp till 3 000 kronor. För den del av hyran mellan 3 000 och 5 000 kronor blir tillägget 90 procent och för delen från 5 000 kronor och 7 000 kronor blir det skattefria tillägget 70 procent. För en hyra på 7 000 kronor blir tillägget 6 200 kronor.

Garantipensionärer kan tjäna in till en högre pension. Nu fungerar systemet på så sätt att det en tjänar in i mer pension genom att arbeta sänker nivån för garantipensionen. I framtiden vill pensionsgruppen att nivån på garantipensionen ligger orörd trots extra inkomst.

Sedan tidigare beslut ska det också bli lättare för att den partner som har högst inkomst att skriva över pensionspoäng på den som har lägre inkomst.

– Alldeles för lite och alldeles för sent, tycker Gudrun Schyman om förslaget. Hon undrar också över hur en feministisk regering med syfte att verka för jämställda pensioner kan lägga ett förslag som gör kvinnor ekonomiskt beroende av sina män. Ett förslag som dessutom bygger på förlegade könsroller och på en heterosexuell tvåsamhetsnorm.

– Regeringen undandrar sig dessutom ansvaret för jämlika och rimliga pensioner. Nu är det upp till individen, arbetsgivaren och parterna.

Vill höja grundskyddet

Feministiskt perspektiv har tidigare skrivit om Fi:s pensionsförslag som i korthet går ut på att i stället för att vänta på de jämställda löner som nuvarande system kräver vill Fi höja grundskyddet till EU:s fattigdomsgräns, för närvarande 11 830 kronor.

På kort sikt vill partiet även bland annat: förstärka äldreförsörjningsstödet, höja taket i pensionsinbetalningarna från 7,5 procent till 10 inkomstbasbelopp, höja LAS-åldern till 70 år, höja riktåldern för full pensionsrätt till 67 år, sedan successivt i takt med ökad livslängd. Det ska även utvärderas och justeras vart 5:e år. De vill ändra åldersgränsen för socialförsäkringar för att möta faktisk pensionsålder samt göra värdeöverföringen mellan makar av PPM könsneutral.

På lång sikt bör den allmänna pensionen vara minst 60 procent av inkomsten de bästa 20 åren och efter ha bott i Sverige i 30 år ska människor ha rätt till full pension. Vidare vill Fi avskaffa PPM och höja avgiftsinbetalningarna till de allmänna pensionerna. Samt återinföra full avdragsrätt för pensionssparande upp till 12 000 kronor per år.

De arbetspolitiska förändringar som Fi förordar är bland annat arbetstidsförkortning till 30 timmar i veckan och en individualiserad föräldraförsäkring.

Och pensionsgruppen? Den försvinner.

– Blocköverskridande överenskommelser som den här blockerar hela politiken. Det handlar inte längre om sakfrågan, bara om maktspelet, säger Gudrun Schyman.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV