Startsida - Nyheter

Finlands fotbollsförbund utreds för ojämställda ersättningar

Det finska fotbollsförbundet, Finlands bollförbund, utreds av regeringens jämställdhetsombudsman, rapporterar det internationella spelarfacket Fifpro. Detta då Bollförbundet ger damlandslaget sämre bonusersättningar och villkor än herrlandslaget – trots att damlandslaget har nått större framgångar med tre EM-slutspel medan herrarna aldrig nått ett slutspel för ett stort mästerskap.

– Om män och kvinnor i liknande positioner får olika ersättning, kan man anta att det handlar om könsdiskriminering, säger ombudsmannen Jukka Maarianvaara till Fifpro. Utredningen väntas vara klar till sommaren.

– All ekonomisk hjälp som vi kan få från Bollförbundet är värdefull. Det handlar inte om stora summor, herrspelarna skulle knappt märka dem, men för oss betyder varje hundra euro mycket eftersom vissa av våra spelare har jobb eller studier, säger lagkapten Tinja-Riikka Korpela och lägger till att en månadslön vore den bästa lösningen:

– Det ideala vore om vi fick en månadslön från Bollförbundet så att alla spelare kan koncentrera sig på fotbollen.

Allt fler fotbollsspelare ställer krav på jämställdhet från sina förbund. I höstas blev Norges fotbollsförbund det första i världen att garantera helt jämställda summor till sina dam- respektive herrlandslag. Innan dess hade det danska landslaget gått ut i konflikt med sitt förbund och strejkade bland annat från en kvalmatch mot Sverige innan de slutligen fick till stånd ett avtal med förbundet. Och senare under hösten hotade det svenska landslaget med bojkott av Fotbollsgalan och en kommande träningslandskamp mot Frankrike – landslaget hade då varit utan ett avtal i över ett år men slutligen kom parterna överens om ett nytt avtal.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV