Startsida - Nyheter

Finska landslagsspelare i hockey får statliga stipendier

Samtliga landslagsspelare i ishockey kommer att få ett stipendium om 10 000 euro. Det meddelar Finlands idrottsminister Sampo Terho. Förra året fick endast 8 000 hockeyspelare i damlandslaget stipendier och då hälften så stort. Ökningen av antalet stipendier och den höjda summan är en del av en satsning inför vinter-OS i Peking 2022.

– Finlands ishockeykvinnor som vann brons i OS stiger nu till nivån för 10 000 euros stipendiet. VM i damishockey, som nästa år ordnas i Finland, är nästa viktiga steg då laget förbereder sig för vinterolympiaden i Peking 2022, säger idrottsminister Sampo Terho i ett pressmeddelande från Undervisnings- och kulturministeriet, skriver Yle.

Samtidigt står svenska landslagsspelare inför svåra val: Fortsätta spela i landslaget under sämre förutsättningar då SOK-stödet minskar eller sluta. Pernilla Winberg kommenterade i fredags på Twitter bidraget till hockeykollegorna i Finland: ”Snyggt gjort! Och vi får inget Sok-bidrag längre och ingen ersättning från förbundet när vi är iväg. Någon som vill sponsra med en slant om man kommer med i landslaget nästa sässe (säsong)? Skämt åsido kanske ska börja extra knäcka med att panta burkar :)” skriver hon. En av spelarna som ser ut att sluta spela i landslaget är Anna Borgqvist som inte heller ser skäl att fortsätta trots byte av förbundskapten till Ylva Martinsen:

– Nej, eftersom det är så jäkla dåliga förutsättningar och jag tänker inte gå med på det längre. Det är inte så att jag inte vill spela i landslaget, men det är inte värt att må så dåligt i vardagen för att kunna spela landskamper. Det får vara nog och jag har redan gjort två OS och fem VM under dom förutsättningar som är och har varit, säger hon i en intervju med Hockeysverige.

Tanken är att spelarna får betalt av klubblagen, men Anna Borgqvist menar att tills vidare måste det vara ett delat ansvar mellan klubbar och hockeyförbund så att spelarna kan vara heltidsproffs och inte jobba på sidan av eftersom det innebär svår stress:

– Klubbarna kan inte ta allt, förbundet kan inte ta allt, men vad kan dom göra tillsammans för att hitta en lösning just nu åt oss som är lite äldre. I framtiden vill självklart jag att det här ansvaret ska gå över till klubblagen, men vi är inte där ännu, säger hon och betonar att tills vidare borde förbundet ge spelarna ersättning för att delta i landslaget:

– Absolut. Jag gråter nästan över att vissa går back för att man är med och spelar i OS.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV