Nyheter

Fi:s partistyrelse har fortsatt förtroende för Oldoz Javidi

Oldoz Javidi, som är riksdagskandidat för Feministiskt initiativ (Fi), kallar sitt nu borttagna uttalande, i en intervju om hennes resa genom Europa med Ship to Gaza i Feministiskt perspektiv, för oacceptabelt. I ett Facebook-inlägg på torsdagen skriver hon att det inte finns några ursäkter för uttalandet.

Efter ett möte på torsdagskvällen tog även Fi:s partistyrelse avstånd från uttalandet: ”Antisemitism kan aldrig accepteras. Vår politik är för en långsiktig fred och en tvåstatslösning, där israeler och palestinier kan leva i säkerhet, sida vid sida.”


Partistyrelsen sade sig också, trots det, ha fortsatt förtroende för Oldoz Javidi eftersom hon enligt partisekreteraren Maria Petterson ”förstår detta själv och har bett om ursäkt och ångrar sig djupt”. Pettersson menar också att Javidi ”inser att hon behöver öka sina kunskaper för att återskapa förtroendet för henne och Feministiskt initiativs politiska arbete”.

Fi kommer nu att vidta åtgärder för att öka kunskapen om antisemitism inom hela partiet.

– Detta är redan under arbete, då vi på senaste kongressen beslutade att vår antirasistiska studiecirkel ska uppdateras och förstärkas med kunskap om antisemitism och att den ska vara obligatorisk för alla. Detta är planerat att bli klart till dess att våra förtroendevalda tillträder efter valet, säger Pettersson.


Varför har antisemitism inte tidigare ingått i den antirasistiska studiecirkeln?

– På kongressen 2011 beslutade Fi om att ta fram en intersektionell handlingsplan. Den antirasistiska studiecirkeln är en förlängning av det. Den innehåller kunskap om bland annat intersektionell feminism, vithet i Sverige och tolkningsföreträde. Den innehåller i dagsläget inte någon specifik del som diskuterar uttryck som till exempel antisemitism eller antiziganism.


Det sägs att flera Fi-medlemmar har avgått nu på grund av uttalandet, stämmer det?

– Jag har hört om två medlemmar, men ännu inte fått detta bekräftat.


Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV