Rekordfå människor på flykt når den italienska kusten och enbart under juni och juli har 721 dödsfall på Medelhavet dokumenterats. Amnesty international slår nu larm om de ökade risker som EU:s allt mer oförutsägbara räddningssystem innebär. Samtidigt hålls allt fler migranter kvar i Libyen – vid slutet av juli satt 10 000, varav 2 000 kvinnor och barn, inlåsta.
Antalet dödsoffer på Medelhavet har ökat dramatiskt under sommarmånaderna juni och juli. Det skriver Amnesty international i en färsk rapport, Between the devil and the deep blue sea. Samtidigt riktar de skarp kritik mot Europa och i italiensk press beskrivs rapporten som en 27 sidor lång anklagelseakt mot Italien och EU.
Under juni och juli har 721 dödsfall på Medelhavet dokumenterats, enligt rapporten. Bara under två dagar, den 19 och 20 juni, drunknade runt 220 personer i tre separata olyckor utanför den libyska kusten. Dödsfallen bland de som försöker lämna Libyen har ökat till 1 av 16 under juni-juli, vilket är fyra gånger högre än under årets första fem månader, då det var 1 av 64.
Flykten från Libyen
Amnesty menar att människor fortsätter ombordstigningarna på de osäkra båtarna som finns tillgängliga från Libyen, eftersom de flyr från tortyr, våldtäkter, arbetsexploatering, frihetsberövande och andra grymma förhållanden, vilka människorättsorganisationen har dokumenterat tidigare.
Totalt är det dock rekordfå personer som når den italienska kusten. Det rörde sig om 18 645 personer till och med juli 2018, vilket är 80 procent färre än under 2017 och den lägsta siffran på fem år.
Amnesty skriver att det är oundvikligt att människor drunknar på Medelhavet, eftersom det är en mycket farlig och riskfylld resa. Men menar att det drastiskt ökade antalet dödsfall inte handlar om olyckshändelser, utan är direkt kopplade till att Italien i juni i år drog sig tillbaka och därmed inte längre samordnar räddningsarbetet på Medelhavet. Detta tillsammans med beslutet att vägra fartyg, som har flyktingar ombord, att lägga till har skapat ett opålitligt och oförutsägbart räddningssystem som drabbar de unga människor som riskerar sina liv på Medelhavet.
De frivilligorganisationer som har trotsat politikerna och fortsatt räddningsoperationerna ute på Medelhavet riskerar nu rättsliga påföljder. Många har fått sina fartyg beslagtagna. När räddningsarbetet försvåras drabbas flyktingarna ombord. De som har kommit iland i Italien har varit vid sämre hälsa än tidigare. Det handlar om uttorkning, undernäring och svårläkta skador.
EU:s roll
EU fortsätter att stödja och förstärka den libyska kustbevakningen för att den ska förhindra fler människor från att lämna Libyen eller pressa tillbaka dem innan de hinner nå för långt ut på havet.
Amnesty varnar för att människor på flykt skickas tillbaka till länder där de riskerar tortyr eller far illa på annat sätt, som i Libyen där levnadsvillkoren för flyktingar fortsatt är inhumana.
Enligt uppgifter i rapporten har antalet personer som hålls inlåsta i Libyen mer än fördubblats de senaste månaderna, från runt 4 400 i mars till mer än 10 000 personer, varav 2 000 kvinnor och barn, i slutet av juli. I princip alla dessa personer har fångats in ute på Medelhavet och transporterats tillbaka till Libyen av den libyska kustbevakningen, vilken har utrustats, utbildats och fortsatt bärs upp av europeiska regeringar.