Startsida - Nyheter

Tidigare sovjetiska gymnaster pekar ut tränare för övergrepp

Det var i ett ryskt program tidigare i våras som Olga Korbut, känd som ”Sparven från Minsk”, anklagade sin tidigare tränare Renald Knysh för att ha våldtagit henne samt upprepade sexuella övergrepp i början av och i mitten av 1970-talet. Renald Knysh nekar till anklagelserna men i förra veckan rapporterade Radio free Europe’s vitryska avdelning att Korbut nu får stöd av flera andra gymnaster och tidigare lagkamrater.

– Jag trodde aldrig det skulle komma en dag i mitt liv när alla skulle veta vad (Knysh gjorde mot oss). Han var ett avskum och han hånade oss, säger Halina Chasnouskaya till Radio free Europe/Radio liberty under en intervju i hennes hem i vitryska Hrodno.

Knysh var Olga Korbuts tränare under en tioårsperiod då hon tog fyra OS-guld och två VM-guld samt flera silvermedaljer. Hon anklagade Knysh för våldtäkt redan 1999, då sade hon i rysk press att han och andra tränare såg sina elever ”inte bara som potentiella gymnaster utan framtida älskarinnor”, samt att han misshandlat och kontrollerat henne. Anklagelserna fick ny uppmärksamhet när Korbut deltog i ett ryskt program i april för att berätta om övergreppen, i programmet deltog också Knysh via Skype och nekade till anklagelserna och menade att Korbut sökte uppmärksamhet. Knysh utreddes 1981 efter att en gymnast försökt ta livet av sig och i sitt avskedsbrev pekat ut Knysh som anledningen till självmordsförsöket och att han inlett en sexuell relation med henne då hon var 14 år. Enligt utredningen anklagade gymnastens föräldrar Knysh för att ha våldtagit dottern samt att ha uppmanat henne till självmord. Utredningen lades ner i brist på bevis, men ledde till att den hyllade tränaren lade av med karriären.

I artikeln i Radio free Europe/Radio liberty berättar fyra tidigare lagkamrater om hur Knysh sexuellt ofredat och sexuellt trakasserat dem, samt gett dem sexleksaker och porr. En av de tidigare gymnasterna, Halina Karcheuskaya, berättar hur han brukade köra hem flickorna när träningen var klar sent på kvällen och vid ett tillfälle då hon blivit sist kvar i bilen hade han tafsat på hennes kropp och kört henne till ett skogsområde, men hon lyckades hoppa ur bilen.

På frågan om han tagit dem på brösten svarade Halina Karcheuskaya:

– Om det ändå bara vore det – jag kommer inte att berätta (var han rörde mig). Vem skulle vilja prata om det smutsiga. Om (Knysh) inte hade smutskastat Olga (Korbut) hade vi påmint om allt detta.

Lyudmila Rabkova, också hon tidigare gymnast, menade att alla i laget hade liknande erfarenheter av tränaren.

– Alla (i laget) trakasserades, helt klart.

– Alla visste, men det viktigaste var medaljer. Vi betalade priset för det, lägger hon till.

Renald Knysh har fortsatt att neka till alla anklagelser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV