Startsida - Nyheter

Forskare med migrantbakgrund exkluderas i akademin

I en forskningsstudie har Alireza Behtoui, professor i sociologi vid Södertörns högskola, sammanställt data över olika migrantgruppers möjligheter på svenska lärosäten. Studien visar att i synnerhet forskare med bakgrund i det globala syd (Afrika, Asien och Sydamerika) har sämre karriärutveckling inom akademin jämfört med personer som är födda i Sverige. Särskilt svårt är det att komma fram inom samhällsvetenskap och humaniora, visar studien.

– Effekten blir att man aldrig kan uppnå samma position och inflytande som personer från andra grupper, enigt Alireza Behtoui.

Alireza Behtoui lyfter fram mer formaliserade processer kring till exempel anställningar och fördelning av forskningsmedel som en nyckel till att motverka marginalisering av vissa grupper inom akademin. Han vill också se fler studier om villkoren för forskare som rasifieras.

– Kunskap är första steget mot att förändra. Där har vi mycket att lära av kvinnorörelsen. Vi måste synliggöra marginaliseringen av forskare som utsätts för rasifiering, på samma sätt som vi har gjort med marginaliseringen av kvinnor, enligt Behtoui.

Källa: Nationella sekretariatet för genusforskning

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV