Nyheter

Fotbollsfans hindrades se match i Iran

Trots utlovade planer på att tillåta kvinnor att gå på sportevenemang i Iran greps 35 fotbollsfans i förra veckan när de försökte komma in på en herrfotbollsmatch mellan Istiqlal och Persepolis i Teheran. De gripna ska släppts efter matchen. Samtidigt var Internationella fobollsförbundets (Fifa) ordförande Gianni Infantino på plats på stadion. Dagen efter sade Infantino att han talat med Irans president Hassan Rouhani om planerna på att tillåta kvinnor i publiken under herridrottsevenemang.

Innan matchen skrev kvinnorättsaktivisten Masih Alinejad, som tagit iniatiativ till kampanjen My stealthy freedom där kvinnor uppmuntras att lägga upp bilder på sig själva utan att bära den lagstadgade slöjan, att hon hoppades att folk skulle protestera mot förbudet mot kvinnor att delta i sportevenemang. ”Jag önskar att kvinnor skulle samlas utanför stadion och be män att inte gå in utan dem”, skrev hon, rapporterar BBC.

Kvinnor har inte tillåtits gå på herrfotbollsmatcher sedan revolutionen 1979. Om de planer på att tillåta kvinnor in på arenorna som Infantino refererade till menar människorättsgrupper att sådana har funnits länge utan att ha infriats, bland annat ska den tidigare Fifa-ordföranden Sepp Blatter fått ett motsvarande löfte redan 2013.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV